Tjolöholm är fullt av vackra picknickplatser! Du kan välja mellan barnvänliga gräsmattor, klippor med havsutsikt eller blommande trädgårdar. Här tipsar vi om några platser du är välkommen att ha picknick på, men utforska gärna omgivningarna och hitta ditt alldeles egna smultronställe.

Karta över platserna hittar du i menyn.

Köksträdgården

Mellan gårdsbyggnaderna och slottet ligger köksträdgården. Här går det att sitta bland blommande fruktträd, med utsikt över slottet och de omgivande skogarna. Om det mot förmodan inte finns plats bland fruktträden går det precis lika bra att sätta sig på stenterrasserna strax ovanför. Det finns både bänkar att sitta på och gräsytor att breda ut en filt på. Härifrån är det inte långt till en rundvandring på slottet eller en fika i Kafé Manegen. Det är dessutom nära till parkeringen och toaletter.

Flaggberget

Vill du kämpa lite extra är utsikten från Flaggberget väl mödan värd. Den högsta punkten ovanför slottet har fått sitt namn av att det har funnits en flagga på toppen under hundratals år. Flaggberget är för de lite äventyrligare, som vill kunna känna att de är ”on top of the world”.

Engelska Parken

Bakom slottet finns slottsträdgården, utformad av arkitekt Lars Israel Wahlman. Till både slott och trädgård hämtade Wahlman inspiration från Arts and Crafts-rörelsen, en av de stora trenderna vid förra sekelskiftet. I trädgården har han, enligt sann Arts and Crafts-stil, skapat rum med hjälp av häckar, murar och nivåskillnader. Ta gärna en promenad genom den restaurerade rosengången, med utsikt över horisonten. I utkanten av trädgården, där det strikta övergår i den mer vilda naturen, finns det picknickbord. Här blommar bluebells under våren och runt omkring finns det flera möjligheter att breda ut en filt att sitta på. Till den engelska parken går det att med sig barnvagn. Om du följer stigen upp på berget (ej lämpligt med barnvagn) kommer du till en utsiktsplats.

Stranden

Nedanför slottsträdgården ligger badstranden. Här har det badats så länge slottet har stått här. Det finns både picknickbord med grill i mitten och stora gräsytor att sitta på. För de yngsta är sandstranden perfekt att leka i eller på lekskeppet precis bredvid. För de lite äldre finns under sommaren en badbrygga en bit bort.

Lekstugan

Vid Näckrosdammen ligger smågrevarna Bondes gamla lekstuga. Här går det att breda ut en picknickfilt i gläntan, omgiven av lövskog och berg. Omgivningen här ger en mystisk känsla som bjuder in till kurragömma eller jakt efter troll. Till lekstugan är det lätt att ta med sig barnvagn, det finns bänkar för de som inte vill sitta på marken och gräsytor att sprida ut sig på.

Klipporna ovanför hamnen

För den som vill ha sin picknick i en typisk västkustmiljö är klipporna ovanför hamnen perfekta. Ta med en filt, en picknickkorg och njut av utsikten! Här finns flertalet platser att välja på. På väg hit och tillbaka passeras badbryggorna, där alla är välkomna att ta ett friskt dopp i havet. För er som har med er barnvagn rekommenderar vi stranden som alternativ.

Ängen i byn

Dröm dig hundra år tillbaka på ängen i byn, omgiven av de röda stugor som byggdes åt godsets arbetare. I humlelunden kan du breda ut picknickfilten och lyssna på bisurret från ängen. Ta en promenad förbi kyrkan på vägen hit. Ifrån byn är det inte långt till vare sig toaletter eller parkering, utan att magin från omgivningarna försvinner.

EKHAGEN

På Tjolöholm finns åtskilliga gamla ”sparbanksekar” och detta är en av de mest ståtliga. När trädet var ungt betades marken och trädet fick ljus och näring att växa sig stort. Numera är det inte något bete här, så du kan dricka ditt kaffe i lugn och ro!

Skogsbacken

I ett skyddat läge innanför stigen finns ett picknickbord. Här går det också att sitta med picknickfilt och det är möjligt att gå hit med barnvagn. Skogsbacken har ett perfekt läge för den som bara vill ta en kort tur in i Storeskog och för den som vill ta en paus från en längre vandring.

HÄLLENABB

Hällenabb är ett gammalt namn på Storeskogs norra udde. Här kan du sitta skyddat vid picknickbord, eller på hällarna med utsikt över Onsalahalvön och Kungsbackafjorden.

Blåsippedalen

I skogsdungen längs Jägarns stig finns picknickbord. Precis som Skogsbacken har Blåsippedalen ett perfekt läge att ta en fikapaus från en längre vandring. Fortsätter du lite längre in på Jägarns stig hittar du om våren mängder av blåsippor. Runt om i Blåsippedalen går det att breda ut picknickfiltar, för den som föredrar en klassisk picknick.

Röset

Följ stigen upp till det gamla röset och få milsvid utsikt som belöning! Röset är ett gammalt sjömärke, rest av stenar från en närliggande järnåldersgrav. Ta med en filt och fika för att njuta av den fantastiska utsikten.

Lilla stranden

Om du viker av från stigen kommer du ner till en liten strand. Den här stranden är för de som kanske vill undvika stojet som kan vara på stranden vid slottet, eller vill ta en simtur mitt i vandringen. Här finns det möjlighet att breda ut en filt och njuta av skogens lukter och havets kluckande.

Mellanskog

Väljer du att följa stigen förbi murarna passerar du många fina platser. En favorit är klipporna högt ovanför havet strax bredvid stigen. Härifrån ser du både slottsträdgården och horisonten.

Stormhult

Stormhult ligger nära stranden och trädgårdarna, men ändå lite avsides. Här finns det möjlighet att både sitta på bänk och på filt på marken. Det här är det perfekta stället att njuta av skogens ljud utan att vara för långt ifrån slottet och andra faciliteter. Sätt er här och njut av solen!