På Tjolöholm Slott finns det massvis att göra!

Slottet

Besök det unika slottet som stod klart 1904 på egen hand eller tillsammans med en av våra guider. Under den guidade visningen berättar våra kunniga guider om slottet och familjen Dicksons historia, om dess häpnadsväckande inredning som har allt från influenser från 1500-tal till, för sin tid toppmoderna uppfinningar och system. I slottet kan man tydligt se slottsfru Blanche Dicksons fascination av Arts and Craft-rörelsen som var en motreaktion på den blomstrande industrialismen i Storbritannien. Alla rum i slottet är väldigt unika med olika stilar från olika epoker. Läs mer om slottet på knappen nedan.

Trädgårdar

Slottet har flera vackra trädgårdar som alla är unika, men samtliga med tydliga influenser från Arts and Craft-rörelsen.

Slottsträdgården ligger vackert bakom slottet och vetter ut mot Kungsbackafjorden. Den var arkitekt Wahlamns mest prestigefyllda uppdrag när slottet anlades och man kan än idag se hur påkostat projektet var. Här finns Slottsträdgårdens kronjuvel, Knot Garden som tyvärr aldrig blev mer än ritningar under Wahlmans tid, men som idag är återskapad efter just dessa.

Köksträdgården ligger vackert belägen framför slottet. Här odlades mycket av de råvaror som åts på slottet under tiden de var bebott. Efter familjen Bondes utflytt var här bara en gräsmatta, men nu håller Köksträdgården på att restaureras till sitt ursprungliga skick med odlingar och fruktträd. Idag följer vi samma filosofi som när slottet anlades, och mycket av det som serveras i Restaurang Storstugan odlas här.

Allmogebyns trädgårdar är också dessa väl värt ett besök. Allmogebyn anlades på order av slottsfru Blanche Dickson som en by där slottets arbetare skulle bo. Hon var mycket noga med att arbetarna skulle ha en bra tillvaro och anlade därför byns trädgårdar som en plats där arbetarna själva kunde odla och vila i. Idag fungerar byn som ett kulturhistoriskt hotell och en av stugorna är ett museum. Här finns även Rosgården, som är en nyanlagd trädgård med rosor, dahlior och många andra växter.

Läs mer om trädgårdarna på knappen nedan.

Mat & Dryck

På Tjolöholm finns det två restauranger, Restaurang Storstugan och Kafé Manegen. I Restaurang Storstugan serveras vällagade rätter på råvaror som vi odlar själva eller som finns i vår närhet. Menyn är säsongsbaserad och inför varje årstid tas en ny meny fram med nya kulinariska smakupplevelser. I Kafé Manegen serveras kalla rätter och fika. Kafét är anpassat för familjer med ett stort utbud som även faller de minsta i smaken. Här finns också Tjolöholms lekby som en rekonstruktion av Tjolöholms område i mindre tappning, där barnen kan leka medan de vuxna tar en välförtjänt paus.

Läs mer om utbudet av mat och dryck samt se aktuella menyer nedan.

Slottsbutiken

I Slottsbutiken kan du köpa biljetter till olika evenemang som sker på vårt område, exempelvis våra visningar av slott och trädgård. Utöver detta finns det unika kvalitetsprodukter som på ett eller annat sätt knyter ann till Tjolöholm. Här kan du bland annat hitta diverse prylar med Morristryck som starkt anknyter till Arts and Craft-rörelsen, kvalitativa trädgårdsredskap, konfektyr etc. Slottsbutiken fungerar även som ett informationscenter. Hit kan du komma om du har frågor om vad som finns att göra på området, vad som är öppet eller var den bästa pickninckplatsen finns. Personalen här är mycket kunnig om Tjolöholm och brukar kunna svara på de flesta frågor.

Läs mer om butikens utbud genom att trycka på knappen nedan.

Allmogebyns boende

Att bo i Allmogebyn är inte som att bo i ett vanligt hotell. Här bor ni i en omsorgsfullt inredd stuga med tillhörande trädgård. Boendet i Allmogebyn är en återskapad miljö av hur slottets arbetare bodde, utan mycket av de moderna bekvämligheterna som finns i varje hushåll idag. Hit flockas våra hotellgäster för att bara vara och ta det lugnt.

Läs mer om vårat boende genom att trycka på knappen nedan.