Tjolöholms Slott, byggt 1898-1904, är en av Sveriges märkligaste byggnader och ett storslaget exempel på en Arts & Crafts-anläggning av det slag som främst annars kan ses i England. Idag är slottet öppet för besök, du kan välja mellan att gå en guidad visning eller gå runt på egen hand. Slottets öppettider hittar du här.

Knappast något slott i England kan vara så genuint brittiskt som Tjolöholms Slott. Ändå ritades det av en ung arkitekt, Lars Israel Wahlman, som aldrig satt sin fot på brittiska öarna. Med inspiration från den engelska tidskriften “The Studio” och influenserna från Arts- and Craftsrörelsen skapades ett brittiskt gods som fortfarande utgör något av en egen värld. Uppdragsgivare var Blanche Dickson, bördig från England och nybliven änka efter James Fredrik Dickson, och hon och arkitekt Wahlman hade ett gemensamt intresse att skapa något absolut unikt och individuellt. Denna strävan omfattade allt och sträckte sig till minsta detalj. Alla som har besökt slottet kan vittna om att de lyckades. Idag är Tjolöholm ett monument över hantverksskicklighet och omsorg om detaljer.

Slottet är ett av få som byggdes i Sverige under 1900-talet. Läget är magnifikt, med milsvid utsikt över den halländska skärgården. Ambitionen var att skapa ett både representativt och komfortabelt hem. Det ståtliga palatset fylldes med dåtidens alla moderniteter. Elektriciteten till de nyinköpta lamporna kom från ett ångdrivet kraftverk på egendomen. Uppvärmningen skedde med hjälp av ett snillrikt system av varmluftskanaler, kompletterat med element och öppna spisar. Telefon installerades för att enklare hålla kontakten med familj och vänner i Göteborg. Andra tekniska finesser var till exempel grevinnans hårtork – ett meterhögt maskinellt vidunder som drevs med hjälp av fotogen.