Vägbeskrivning

Med bil: Tjolöholms Slott ligger ca 4 mil söder om Göteborg. Från E6/E20 väljer du avfart 58, Fjärås/Tjolöholm. Följ därefter skyltning.

GPS
N 57 23.903
Ö 12 6.188
Med buss: Om du åker kollektivt väljer du pendeltåg från Göteborg till Kungsbacka, därefter buss 732 mot Frillesås. Från hållplatsen Torpa Smedja är det ca 3,5 kilometers promenad. Klicka här för tidtabell.

Karta över Tjolöholm

Få ut mer av ditt besök genom att ladda ner vår karta. Kartan är uppdelad i lager som du kan bocka i och ur, om du t ex bara vill se trädgård så kan du bocka ur alla andra lager.

Parkering

När du besöker Tjolöholm slott, kan du vara trygg i vetskapen om att vi har cirka 3000 välorganiserade, avgiftsbelagda parkeringsplatser inom bekvämt promenadavstånd. Oavsett om du planerar att besöka slottet, utforska besöksträdgårdarna, njuta av naturområdena, ta en måltid på våra restauranger, shoppa i butiken, övernatta eller utforska andra sevärdheter, så har vi parkering som passar dig.

Vi värdesätter tillgänglighet och bekvämlighet för alla våra gäster och har därför skapat handikapparkeringsplatser som är lättillgängliga. Dessa platser finns vid den stora grusparkeringen närmast parkeringsautomaten, längs vägen mot stranden nordväst om slottet samt en plats utanför Restaurang Storstugan.

För de som har bråttom eller behöver stanna en kort stund, erbjuder vi även två korttidsplatser på grusparkeringen närmast parkeringsautomaten, med en maximal parkeringstid på 15 minuter.

Parkeringsavgiften är 40 kr för de första fyra timmarna (50 kr vid högsäsong), därefter 10 kr per påföljande timme. Vi erbjuder också gratis parkering för personer med rörelsehinder på våra särskilda handikapparkeringsplatser. Betalning av parkeringsavgiften kan enkelt göras genom Easy Park (zon 6091), där du kan betala via sms eller app. Alternativt kan du använda någon av de automater som finns på området eller lösa din parkering direkt i Slottsbutiken när den är öppen. Kom ihåg att placera parkeringsbiljetten synlig i framrutan. Ett externt företag kontrollerar slottets parkeringar.

För hela Tjolöholms markområde gäller parkeringsförbud (s.k. P-förbud zon). Zonen börjar strax efter Godishavet på vägen ut mot Tjolöholms slott. Inom denna zon är parkering endast tillåten på särskilt skyltade parkeringsplatser. Dessa bestämmelser har tillkommit för att skydda natur och den unika miljön. Parkeringsavgifterna är en av Stiftelsen Tjolöholms viktigaste inkomstkällorna för att kunna underhålla och utveckla Tjolöholm. Ett externt företag kontrollerar våra parkeringar.

Ställplatser

Ställplatsparkeringen är markerad med skylt när ni anländer till Tjolöholm. Max två dygn. Det finns sex platser med el och tre extra långa platser, totalt 20 platser. Ställplatsavgiften är 245 kr/dygn. Toalett och dusch, öppen dygnet runt, finns i det röda huset i anslutning till bilparkeringen, ca 150 meter från ställplatserna. Utöver ställplatserna råder campingförbud på hela Tjolöholmshalvön. Ställplatserna går ej att förboka.

Trafik på området

Vi är måna om att i allra möjligaste mån begränsa trafiken på Tjolöholms område och ber dig respektera skyltningen. All fordonstrafik på området är absolut förbjuden utan tillstånd. Detta gäller även vägarna ut i våra skogar samt vägen från Grindstugan in i området (vägarna är Tjolöholms enskilda vägar och i enlighet med Trafikförordningen 10 kap 10 § har vi rätt att förbjuda trafik som inte har tillstånd).

Skyltning/Karta

I anslutning till parkeringen/entrén till området finns en informationsskylt där du finner karta över området, öppettider och kort presentation av besöksmålet. På området finns vägvisare till slottet, våra trädgårdar, stranden, serveringar och logi.

Toaletter och handikapptoaletter

Toaletter finns i Manegen och i Restaurang Storstugan. I anslutning till parkeringarna finns toalett som är öppen hela året, dygnet runt. Här finns även en dusch som kan användas av besökare. Vid badstranden finns torrtoaletter som är tillgängliga sommartid, dygnet runt.

Handikapptoalett finns i Manegen och i Restaurang Storstugan. Slottets handikapptoalett öppnas vid behov av personalen. Vid parkeringen finns dessutom en handikappanpassad toalett som är tillgänglig under hela dygnet, året runt.

Slottet

Slottets paradvåning är tillgänglig för alla med hjälp av tillfällig ramp. Slottets övre våningar nås däremot endast med trappor.

Trädgårdar och naturområden

Tjolöholm utgörs av en 700 ha stor halvö i Kungsbackafjorden. Kring slottet, Allmogebyn, Storstugan och Slottskyrkan finns iordninggjorda, breda gångvägar. Här finns flertalet bänkar att sitta på. Gångarna är belagda med finkornigt grus vilket ger en plan yta.

Slottsträdgården och naturområdena är normalt tillgängliga för allmänheten året runt, hela dygnet. I samband med enstaka större evenemang stängs Tjolöholm av för biltrafik. Vid dessa tillfällen gäller allemansrätten, vilket innebär att Tjolöholms naturområden är tillgängliga för de som promenerar. Vägar och slottsområdet (enskild väg respektive hävdad mark) är däremot endast tillgängliga för allmänheten mot särskild entréavgift.

Grillplatser

Det finns iordningställda grillplatser vid badstranden och vid Bergsjön. Grillplatserna vid badstranden är tillgängliga för rullstolsburna. Det är inte tillåtet att använda engångsgrillar, däremot kan du ta med egen klotgrill och slänga kolet i metallbehållare märkta för ändamålet.

Badplats

Tjolöholms badplats är belägen direkt nedanför slottet. Här finns en barnvänlig sandstrand och stora gräsytor för solbadning eller picknick. Badplatsen är tillgänglig för funktionshindrade och har badbrygga med handikappramp. I anslutning till badplatsen finns även ett lekskepp.

Hundar, ledarhund och hästar

Tjolöholms trädgårdar och naturområden är perfekta för promenader med hund. Tänk dock på att alltid hålla din hund kopplad!

Ledarhundar och assistanshundar är välkomna i alla lokaler. I restaurangerna får ledarhundar och assistanshundar dock endast vistas i de rum som är avsedda för servering.

Ridning är inte tillåten på Tjolöholm.

Tillgänglighet för rullstolsburna

Utan hjälp: Slottsträdgården, allmogeträdgård och delar av naturområdena.
Med hjälp: Slottets paradvåning, slottskyrkan och restaurang Storstugan.

Permanenta ramper finns till kafé Manegen. Till slottet, slottskyrkan och restaurang Storstugan kan tillfälliga ramper läggas ut av personalen.

Trösklar

I Slottsbutiken och Manegen finns inga trösklar. I alla andra hus finns trösklar och mindre trappor.

Kontakta oss om det finns frågor, vi hjälper gärna till!