Vägbeskrivning

Med bil: Tjolöholms Slott ligger ca 4 mil söder om Göteborg. Från E6/E20 väljer du avfart 58, Fjärås/Tjolöholm. Följ därefter skyltning.

GPS
N 57 23.903
Ö 12 6.188
Med buss: Om du åker kollektivt väljer du pendeltåg från Göteborg till Kungsbacka, därefter buss 732 mot Frillesås. Från hållplatsen Torpa Smedja är det ca 3,5 kilometers promenad. Klicka här för tidtabell.

Parkering

Det finns totalt cirka 3000 parkeringsplatser på godset. Det finns handikapplatser vid personalparkeringen nordväst om slottet. Bilar med handikapptillstånd kan också parkera utanför Storstugan (infart via Grindstugan). Parkeringsavgiften är 35 kr/fyra timmar (efterföljande timmar 10 kr/timme) och går till restaurering av slottsparken. Under perioden 15 juni-23 augusti är parkeringsavgiften 45 kr/fyra timmar. Du kan betala med mynt, kort eller med SMS Park, där man kan betala via sms eller app. Zonnumret för vanlig bilparkering är 6091 och zonnumret för ställplats är 6092.

Vänligen respektera att det är förbjudet att parkera utanför parkeringsplatserna. Tänk på att värna om de känsliga naturområdena!

Ställplatser

Ställplats/Quick Stop erbjuds för husbilar och husvagnar, men endast på Tjolöholms iordningställda parkeringsplatser mot en avgift på 185 kr/dygn (zonnummer 6092 om du betalar via SMS Park). Ställplatsparkeringen är markerad med skylt, till höger när ni anländer till Tjolöholm. Max två dygn. Det går inte att förboka ställplats och det finns inte någon el. Toalett och dusch, öppen dygnet runt, finns i det röda huset i anslutning till bilparkeringen, ca 150 meter från ställplatserna. Utöver ställplatserna råder campingförbud på hela Tjolöholmshalvön.

Skyltning/Karta

I anslutning till parkeringsautomaterna finns karta över området (finns även i menyn till vänster).

Toaletter och handikapptoaletter

Toaletter finns i Slottsbutiken och i Storstugan. I anslutning till parkeringarna finns toalett som är öppen hela året, dygnet runt. Här finns även en dusch som kan användas av besökare. Vid badstranden finns torrtoaletter som är tillgänglig sommartid, dygnet runt.

Handikapptoalett finns i Slottsbutiken och i Storstugan. Slottets handikapptoalett öppnas vid behov av personalen. Vid parkeringen finns dessutom en handikappanpassad toalett som är tillgänglig under hela dygnet, året runt.

Guidade visningar

Slottets paradvåning är tillgänglig för alla med hjälp av tillfällig ramp. Slottets övre våningar nås däremot endast med trappor.

De guidade visningarna sker normalt endast på svenska, men under sommarsäsongen erbjuds även visning på engelska vid vissa tillfällen. I samband med visningarna finns alltid informationsmaterial och rumsbeskrivningar på engelska, tyska och franska. För beställning av guidning på andra språk, för synskadade eller teckentolkning, kontakta Tjolöholms Slott på info@tjoloholm.se eller tel 0300-40 46 00.

Fotografering och förtäring är ej tillåtet under slottsvisningarna.

Slottspark och naturområden

Tjolöholms gods utgörs av en 700 ha stor halvö i Kungsbackafjorden. Kring slottet, Allmogebyn, Storstugan och Slottskyrkan finns iordninggjorda, breda gångvägar. Här finns flertalet bänkar att sitta på. Gångarna är belagda med finkornigt grus vilket ger en plan yta.

Slottsträdgården och naturområdena är normalt tillgängliga för allmänheten året runt, hela dygnet. I samband med enstaka större evenemang stängs Tjolöholm av för biltrafik. Vid dessa tillfällen gäller allemansrätten, vilket innebär att Tjolöholms naturområden är tillgängliga för de som promenerar. Vägar och slottsområdet (enskild väg respektive hävdad mark) är däremot endast tillgängliga för allmänheten mot särskild entréavgift.

Grillplatser

Det finns iordningställda grillplatser vid badstranden och vid Bergsjön. Grillplatserna vid badstranden är tillgängliga för rullstolsburna. Det är inte tillåtet att använda engångsgrillar, däremot kan du ta med egen klotgrill och slänga kolet i metallbehållare märkta för ändamålet.

Badplats

Tjolöholms badplats är belägen direkt nedanför slottet. Här finns en barnvänlig sandstrand och stora gräsytor för solbadning eller picknick. Badplatsen är tillgänglig för funktionshindrade och har badbrygga med handikappramp. I anslutning till badplatsen finns även ett lekskepp.

Hundar, ledarhund och hästar

Tjolöholms slottspark och naturområden är perfekta för promenader med hund. Tänk dock på att alltid hålla din hund kopplad!

Ledarhundar och assistanshundar är välkomna i alla lokaler. I restaurangerna får ledarhundar och assistanshundar dock endast vistas i de rum som är avsedda för servering.

Ridning är inte tillåten på Tjolöholm.

Tillgänglighet för rullstolsburna

Utan hjälp: Slottsträdgården, allmogeträdgård och delar av naturområdena.
Med hjälp: Slottets paradvåning, Storstugans mat- och kaffeservering samt Slottskyrkan.

Permanenta ramper finns vid Slottsbutiken och Manegen. Till slottet, Storstugans mat- och kaffeservering samt Slottskyrkan kan tillfälliga ramper läggas ut av personalen.

Trösklar

I Slottsbutiken och Manegen finns inga trösklar. I alla andra hus finns trösklar och mindre trappor.

Kontakta oss om det finns frågor, vi hjälper gärna till!