Tjolöholmshalvön är känd för sitt rika djur- och växtliv och omfattande stigsystem. I godsets kulturlandskap finns inte mindre än 7 kilometer omsorgsfullt stensatta stigar och långt över hundra trappor. Ingen vet med säkerhet när de kommit till, men det sägs att Blanche Dickson önskade sig nya avsnitt naturstigar i present. Större delen av stigarna är sannolikt betydligt äldre än från familjen Dicksons intensiva period mellan 1892-1906. Promenadstigarna passerar naturskyddade gammelekar, strandängar, utsiktpunkter, karga klippstränder och lummiga ädellövskogar. Tjolöholm är en av få “tysta områden” i Göteborgsregionen där det inte finns något störande buller alls.
I skogen nära slottet finns många olika stigar och promenadvägar, t ex strandpromenaden med havsutsikt mellan småbåtshamnen och badstranden. Vill du ta en längre promenad rekommenderas ett besök längre ut på halvön, till Storeskog. Här finns både en barnvagnsanpassad runda och långa, snirkliga stigar. Det finns även stigar i de så kallade Stuteribergen öster om Tjolöholm.
I menyn hittar du olika kartor som hjälper dig att hitta rätt. I anslutning till parkeringarna finns en skylt som ger mer information om de olika stigarna. En mer omfattande broschyr med alla stigar utmärkta och med beskrivningar på stopp och sevärdheter längs vägen finns att köpa i Slottsbutiken. Tänk på att all eldning utanför anvisad plats är förbjuden. Det finns grillplatser vid badstranden samt vid vindskyddet vid Bergsjön/Kvarndammen i Stuteribergen.
Du kan också se och läsa mer om alla stigar på Naturkartan.
Ta gärna med din hund till Tjolöholm, men tänk på att hundar alltid måste vara kopplade, även i naturområdena.
Reflexbana
Vintertid finns det två reflexbanor att följa för den som gärna springer (eller promenerar i mörkret). Utgå från informationsskylten bredvid Magasinet där det finns en karta som visar banornas sträckning.
Den längre banan är på ca 6,5 km och följer vägar och det befintliga stigsystemet till största del. En kortare bana på 3,5 km är mer avancerad och går mer i obanad terräng (genom buskar, nedför berg och i blötare partier). Passar bra för den vane terränglöparen eller orienterare, men kanske innebär lite mer äventyr för andra. Nedförsbackarna på den avancerade banan kan bli riktigt hala.
Den längre banan skyltas med vita reflexer och den kortare, mer avancerade banan, skyltas med röda och vita reflexer. Den långa banan startar vid infotavlan vid butiken (där det sitter info om båda banorna) och den korta startar uppe vid bykorsningen när man har ca 50 m kvar på den långa. Det är tydligt utmärkt.
Det är endast möjligt att springa banorna åt ett håll, för att minimera missförstånd.
Tänk på att det på båda banorna kan vara hala stenar och rötter. För din egen säkerhets skull, spring inte ensam. Lycka till!