Det finns mycket att upptäcka på Tjolöholm för barnen! I Tjolöholms lekby kan barnen leka i historisk miljö. Vid badstranden nedanför slottet finns skeppet ”Montrose” som inbjuder till lek och upptäckarglädje. Här finns också en sandstrand för de mindre barnen och en badbrygga. Dessutom finns stora naturområden för den som vill gå på upptäcktsfärd i skog och mark. Kartor med information om godsets historiska stigar finns på hemsidan eller att köpa i Slottsbutiken. Genom ”Jakten på det försvunna Tjolöholm” kan du med hjälp av QR-koder får veta mer om olika platser och samtidigt lösa en rebus.

Tjolöholms lekby

Inne i Manegen kan barnen leka i en återskapad historisk miljö. Här är en del av Tjolöholm uppbyggt i mindre storlek – allmogehus med kök och sovrum, stallbyggnad, skolsal och utedass.

Lekbyn ligger i anslutning till Kafé Manegen och har samma öppettider som kaféet.

Lekskeppet Montrose

På gräsmattorna i anslutning till Tjolöholms badstrand finns lekskeppet ”Montrose”, som inbjuder till lek och upptäckarglädje. Det sägs att skeppet kommer från staden Montrose i Skottland, samma stad som slottets byggherrar James Fredrik och Blanche Dickson härstammade ifrån. Med på skeppet kom det tre väsen, den busige Puck, Jenny Greenteeth som trivs bäst vid vatten och den snälle och hjälpsamme Lubberkin. Uppmärksamma barn kan än idag se väsena runt om på lekskeppet…

Jakten på det försvunna Tjolöholm

Upptäck Tjolöholms Slotts omgivningar och gå på qr-kodsjakt! Din telefon, en karta och qr-koder tar dig på en spännande upptäcktsfärd där du får veta mer om hus och platser som har funnits på Tjolöholm, samtidigt som du samlar bokstäver till en rebus.

Du hittar kartor i en låda utanför Slottsbutiken, alltid tillgängliga.

Badplats

De stora gräsytorna är perfekta för en solig picknick vid havet. Idag finns här en liten sandstrand för de minsta barnen och en handikappanpassad badbrygga. Badbryggan vid slottets badstrand ligger normalt i från början av juni till 31 augusti (viss avvikelse kan förekomma). Tjolöholms badstrand är en EU-badplats och vattenkvaliteten är klassificerad som ”utmärkt”. Runt Tjolöholmshalvön sträcker sig vidsträckta strandängar och karga klippstränder. För den mer äventyrlige finns det flera badklippor som lämpar sig för ett dopp i Kungsbackafjordens salta vatten.