Tjolöholms by ritade Wahlman med en gemytlig allmogeträdgård i nationalromantisk stil. Denna svenska idyll, med utsikt över jordbrukslandskap och strandängar, skapades för dem som arbetade på godset. Idag är arbetarbostäderna ett kulturhistoriskt upplevelsehotell och allmogeträdgården håller successivt på att återskapas.

Utanför museistugan Hemtrefnaden finns idag en köksträdgård, som levererar grönsaker och bär till Storstugans servering. Utanför huset bredvid finns den nyanlagda Rosgården, med rosor, dahlior och många andra växter. Trädgården är ritad av trädgårdsmästare John Taylor.

Dahlior valda av Hanna Wendelbo

Formgivare Hanna Wendelbo har valt dahliorna i Rosgården. Hanna designar både fantastiska mönster till t.ex. textilier och tapeter och odlar en mängd blommor, till främst snitt. Dahliorna ligger henne speciellt varmt om hjärtat då de påminner henne om hennes farmors prunkande trädgård. Dahliorna har en självklar plats här i allmogeträdgårdarna då det var en populär blomma som förvarades i jordkällarna på vinter.

”Ingen trädgård blir komplett utan sensommarens härliga blomsterflor av dahlior. Här i trädgården tar dahliorna över när rosornas blom har passerat sin höjdpunkt, så att det alltid ska finnas något extra att njuta av” berättar trädgårdsmästare Andreas Blomberg.

Dahlior är en fascinerande växt som har sitt ursprung i Mexico, men kom till Sverige på 1800-talet. Dahlians knöl grävs upp och vinterförvaras och klimatet i dåtidens jordkällare var perfekt för det. På våren tar man sedan fram den potatisliknande knölen och sätter i välgödslad jord. På sensommaren gör dahlians blommor entré och fullkomligt förstummar betraktaren med sin rikedom. Tänk vad som kan växa ur en knöl!