Boken om Tjolöholms slott är en bok om arkitektur, trädgård och inredningskonst, om ett ståtligt, märkligt men samtidigt hemtrevligt slott, men det är också en bok av berättelser. Få platser i Sverige kan bjuda på så många fascinerande och fängslande berättelser som Tjolöholm. Vem var hon, Blanche Dickson som nybliven änka styrde byggnationen med järnhand? Hur uppstod idén att uppföra ett brittiskt slott på svenska västkusten?

Boken berättar om tidsanda och idévärld i ett Sverige som utvecklas från bondesamhälle till industrisamhälle med obändig framtidstro, och den handlar om byggnadskonst och hantverk på högsta nivå i en magnifik anläggning som blandar svensk nationalromantik med den brittiska arts & crafts-stil som i dag åter kommit i ropet.

“Tjolöholms Slott – en sagolik historia” berättar också om människorna som skapade det Tjolöholm vi ser idag. Blanche Dickson visste vad hon ville åstadkomma och många var diskussionerna med unge arkitekt Wahlman, något vi lätt kan känna igen oss i även idag. De var dock eniga om att de på Tjolöholm ville skapa ett allkonstverk med både slott, trädgård och arbetarby, där hemtrevnaden stod i fokus.

Författare är Elisabeth Svalin Gunnarsson, som är författare, fotograf och kulturvetare med särskilt intresse för trädgård, kulturhistoria, arkitektur, talekonst och allt brittiskt. Hon har skrivit ett flertal böcker genom åren, bland annat I trädgårdsmästarens spår, Snödroppar – en galantofil kärlekshistoria, I min trädgård vill jag vara Karin – en praktisk trädgårdsberättelse från Sundborn och ytterligare två böcker om Carl och Karin Larsson och deras mathistoria ur ett kulturhistoriskt perspektiv.

Boken innehåller över tvåhundra färgbilder, de allra flesta helt nytagna av fotograf Will Rose, som med sitt foto har fångat Tjolöholms själ. Därutöver tillkommer runt hundra äldre bilder ur Tjolöholms historiska arkiv. Formgivning och alla illustrationer är gjorda av Ulf Jernelo och Nanny Zetterquist på Jojo Form, och boken ges ut av förlaget Votum. Produktionen har möjliggjorts genom stöd från Torsten Söderbergs Stiftelse, Kungl. Patriotiska Sällskapet och Tjolöholms Vänner. Den ges ut på både svenska och engelska.

Boken tillgänglig för försäljning i Slottsbutiken till ett pris av 295 kr. Det går också att köpa boken via till exempel Adlibris, Bokus och Akademibokhandeln.