Josefin Andersson är tillbaka på Galleri Loftet i år igen, denna gång tillsammans med konstnärerna Agneta Gynning, Amanda Egnell, Emma Lindström och Elisabeth Lindeblad.

Från den 29:e juni till 3:e augusti är galleriet öppet varje dag. Upplev en spännande blandning av lokal och nationell konst, med både målningar och skulpturer. Galleri Loftet ligger ovanpå Magasinet, en trappa upp bredvid Slottsbutiken.

Nedan följer en kort introduktion av konstnärerna.

Josefin Andersson

För tredje sommaren i rad driver konstnärern och entreprenören Josefin Andersson Galleri Loftet på Tjolöholm. Att naturen, den lekfulla energin och flow är närvarande i Josefin Anderssons konst är det ingen tvekan om. Färgen och de tomma ytorna på det tjocka akvarellpapper hon målar på bidrar till en energigivande dynamik i hennes målningar, vilket skapar rörelse och stillhet på samma gång. Josefin menar att tuschen som hon skapar i tillsammans med vatten gör uttrycket lättillgängligt, lekfullt och behagligt - och är mycket uppskattat av konstsamlare.

Lekfullheten och den tillåtande approachen är något hon också väver in i allt hon skapar. Oavsett om det gäller konstnärskapet eller rollen som workshopledare, coach, föreläsare och yogalärare. Alla de delarna ihop med konstnärskapet jobbar hon med till vardags med Varberg som utgångspunkt. Hon betonar också alltid vikten av att lämna nyfikenhet och känsla till betraktaren, för det är där den faktiska konsten uppstår menar hon.

Tidigare har Josefin även ställt ut på The Gallery på Gothia Towers, Strandverket på Marstrand, Hammarö Art Gallery, Galleri Egnell och andra gallerier runt om i Västsverige.

Agneta Gynning

Agneta Gynning, Limhamn, arbetar med skulptur i olika material från sval och stram brons och marmor till gummi och glas. Glaset är det senaste materialet som Agneta börjat arbeta i tillsammans med Orranäs glasbruk. Att testa sitt formspråk i nya material är en av Agnetas passioner. Agnetas konst lyckas förena influenser av både klassiskt och modernt. Den är inspirerad av det undermedvetna och i verken ryms en konstant känsla av rörelse och liv. Agneta Gynning hade sin första utställning 1995, sedan dess har hennes arbete visats i Skandinavien, Paris, London, New York, Miami och Shanghai, Tokyo Metropolitan Art Museum och i Florens i Basilican of San Lorenzo.

I Sverige finner du Agnetas skulpturer både i offentlig miljö och i privata samlingar.

Amanda Egnell

Amanda Egnell är född och uppvuxen i Göteborg, ett stenkast från havet där hon har hämtat mycket av hennes inspiration.

Amanda skapar efter impuls och passion där hon litar på sin instinkt och skapandeprocessen. Hennes konst är färgstark, kraftfullt och energirik och tavlorna blir pampiga inslag på väggarna de klär. Amanda har ställt ut sina verk både i Sverige och utomlands. Hon har sålt tavlor till över 10 länder och driver sitt egna galleri “Galleri Egnell” på Olivedalsgatan 22 i Göteborg.

Emma Lindström

Emma Lindström, Göteborg, inspireras av livets sammankopplingar, där hon arbetar utifrån grundtanken att vår fysiska verklighet består av energi som vibrerar på olika frekvenser. Livet är byggt av kreativ energi; energi som formar materia, men också tankar och känslor. Resultatet blir spontant, men ändå inte, precis som livet självt. Emma jobbar intuitivt och känslostyrt, där färgen och de olika mediernas specifika egenskaper får ta en stor roll i skapandeprocessen.

Ett och samma konstverk kan ge upphov till en mängd olika känslor och idéer, beroende på vem som betraktar det. Vad som kan ses i hennes målningar anspelar på liv i många olika former; det kan vara celler i ett mikroskop, universum i ett teleskop, satellitbilder av en planet, eller t.ex bilder tagna under vatten. Hur man uppfattar och tolkar Emmas verk menar hon ligger i slutändan i betraktarens öga och det faktum att alla observationer är lika värda.

Elisabeth Lindeblad

Elisabeth Lindeblad arbetar med keramik sedan många år. Hon har gått ett flertal kurser under många år, men i övrigt autodidakt. Elisabeth verkar från ateljén hemma i Åsa. Hon arbetar småskaligt och gör det som hon inspireras av i stundens ingivelse. I huvudsak arbetar hon med stengodslera.

Hos Elisabeth finns en förkärlek för natur, blommor och mat som inspirerar till skapandet, såväl skulptur som bruksföremål. I några av föremålen förekommer ett mönster som heter ”Flower of Life”, där namnet Flow keramik kommer ifrån. Mönstret är den fysiska symbolen för all kontakt vi upplever med allt levande, en helig symbol som återfinns i nästan alla kulturer på planeten. Den tros representera tillväxtcykeln i ett fruktträd, från frö till fullvuxet träd. Livets blomma representerar det gudomliga som finns inom oss, och sammanbinder oss alla i ett större nätverk av energi och ljus. Den första cellen i en kvinnas livmoder börjar att dela sig enligt mönster som kallas helig geometri tills vi är fullt utvecklade som människor. Ett levande mirakel!

Elisabeth har tidigare haft två utställningar i egen regi i Göteborg och utställning på Strandverket Marstrand 2022 tillsammans med tre andra konstnärer.