SKOLPROGRAM

Vårt skolprogram erbjuder flera spännande och annorlunda lektioner som garanterat kommer fängsla både lärare och elever. Besöket kan ses som en resurs i undervisningen, där man kan arbeta vidare med frågeställningarna i klassrummet.

Tjolöholms Slott är en unik plats där historien kommer oss mycket nära. Här finns inte bara det vackra och pampiga slottet utan även en arbetarby med kyrka och ekonomibyggnader välbevarade från tiden kring 1900. Under de guidade visningarna av slottet ges en inblick i hur herrskap och tjänstefolk levde. Visningen hjälper eleverna att visualisera historien, vi tittar på arkitektur och stilar, på dåtidens moderniteter som till exempel elektricitet och rundspolande duschar.
Om ni arbetar med ett speciellt tema i skolan kan vi skräddarsy ert besök.

Exempel på lektioner ur vårt skolprogram:

UPPTÄCK ETT SLOTT

En rundtur på Tjolöholm där vi besöker de välbevarade herrskapsrummen på slottet. Tjolöholms Slott byggdes som ett exklusivt lantställe till paret James Fredrik och Blanche Dickson och stod klart 1904. Det brittiskt inspirerade slottet är helt unikt med en spännande interiör. På godset fanns även arbetarbostäder och en kyrka. Slottet var för sin tid hypermodernt med bland annat rundspolande duschar och fotogendriven hårtork. Under rundturen på slottet får man även höra historien om familjen Dickson och hur det var att leva på ett slott under tidigt 1900-tal.

Målgrupp:  Passar alla åldrar, vi anpassar visningen.

Tidsåtgång: 45 min max 30 personer per grupp
Pris: 50 kr per elev (ni betalar för minst 20 personer)

FRÅN SLOTT TILL STUGA

En rundtur på Tjolöholm där vi både besöker de välbevarade herrskapsrummen på slottet och en av arbetarbostäderna, museistugan Hemtrefnaden. Tjolöholms Slott byggdes som ett exklusivt lantställe till paret James Fredrik och Blanche Dickson och stod klart 1904. Det brittiskt inspirerade slottet står i stark kontrast till arbetarbostaden som för tankarna till allmogeromantik och Carl Larssons Sundborn. Gruppen börjar med en rundtur i slottet därefter går vi till arbetarbyn och tittar in i en av stugorna. Vi tittar på skillnader mellan herrskap och tjänstefolks levnadsförhållanden under tidigt 1900-tal.

Målgrupp: F2-9 samt gymnasie och högskola
Tidåtgång: 1,5 tim, max 30 personer per grupp
Pris: 70 kr per elev ( ni betalar för minst 20 personer)

Kontaktperson för bokning och pedagogiskt program:
Magdalena Kasper, tel 0300-40 46 03,
e-post: magdalena.kasper@tjoloholm.se