Trädgårdskurser

Tjolöholms slotts kunniga trädgårdsmästare håller regelbundet kurser och workshops för dig som vill lära dig mer om trädgård! Under sommaren ges även dagliga trädgårdsvisningar.

TRÄDGÅRDSKURS – ARTS & CRAFTS

26 februari

Lär dig om hur trädgårdarna i Arts & Crafts-stil såg ut och hur du själv kan få till stilen hemma i din egen trädgård. Dagen är uppdelad i tre delar, med två föreläsningar och en guidad tur i slottsträdgården där vi tittar på allt som är typiskt Arts & Crafts.

Kursledare är Andreas Blomberg, ansvarig trädgårdsmästare i Tjolöholms allmogeby. Andreas har förutom en trädgårdsmästarutbildning även en designutbildning han läste i London i bagaget. Där kom han i kontakt med Arts & Craftsrörelsens arkitektur och designidéer vilket inspirerande honom till att läsa vidare i just detta ämne.

Kursen är tre timmar, inklusive 30 minuters paus, med start kl 10.00. Kursen hålls i Tjänstefolkets matsal på Tjolöholms slott. 695 kr inklusive fika.

Växtstöd – workshop

26 mars

I denna workshop får du lära dig att göra de olika typerna av växtstöd som har kommit att bli signifikanta med Tjolöholm. Här använder vi oss av björk, ask och andra trädslag. Varje år gör trädgårdsmästarna nya växtstöd till blommor och grönsaker av vad naturen har att erbjuda. Det blir vackra organiska stöd i olika storlekar och form som pryder sin plats i trädgårdarna.

Kursledare är Andreas Blomberg, ansvarig trädgårdsmästare i Tjolöholms allmogeby. Workshopen är fem timmar lång inklusive en timmas lunch och ni håller till i visningsträdgårdarna Hemtrefnaden och Rosgården i allmogebyn.

Samling kl 10.00 vid visningsträdgårdarna vid Hemtrefnaden. 1100 kr inklusive lunch i restaurang Storstugan.

Bind en gräskrona

19 juni

Välkommen till en workshop med Ängland Trädgårdsverkstad på Tjolöholms slott. Bind gräskronor inför den stundande midsommarhelgen och sommarsolståndet. Traditionen att binda gräskronor har djupa rötter i Arts & Crafts-rörelsen och förgyllde ofta hemmen i midsommartid.

Workshopen inleds med en guidad trädgårdsvisning av slottsträdgårdsmästare Johan Larsson, följt av samtal och fikastund på slottsloggian med utsikt över havet. Tillsammans med Karin och Sofia från Ängland binder vi gräskronor. Allt material ingår, gräs och ängsblommor finns att välja bland.

Workshopen genomförs på slottets loggia, utomhus under tak. Kostnad 1 495 kronor inklusive visning av slottsträdgården, fika samt lunch i restaurang Storstugan. Max 15 deltagare (minsta antal deltagare för kursen ska kunna genomföras är 6 personer). Workshopen startar kl 10.00 och håller på till ca kl 14.30.

HÖSTKRANSAR – WORKSHOP

23 oktober

En workshop med Ängland Trädgårdsverkstad på Tjolöholms slott. Vi arbetar med torkat material från trädgården på slottet samt från Änglands trädgårdar och nyplockat material från naturen. Vi inspireras av Arts & Crafts-rörelsen i växtval och estetik.

Workshopen inleds med en guidad trädgårdsvisning av slottsträdgårdsmästare Johan Larsson, följt av samtal och fikastund på slottsloggian med utsikt över havet. Tillsammans med Karin och Sofia från Ängland binder vi höstkransar. Allt material ingår.

Workshopen genomförs på slottets loggia, utomhus under tak. Kostnad 1 495 kronor inklusive visning av slottsträdgården, fika samt lunch i restaurang Storstugan. Max 15 deltagare (minsta antal deltagare för kursen ska kunna genomföras är 6 personer). Workshopen startar kl 10.00 och håller på till ca kl 14.30.

Öppettider

Read more

Ny bok om Tjolöholms Slott

Read more

Bo som gäst på godset

Read more

Musik i byn - middag och konsert med Sonja Aldén

Read more

Testa vår skridskobana!

Read more

Afternoon tea på slottet

Read more