En trappa upp i slottet återfinns den eleganta salongen med tapeter och möblemang i guld. Här samlades damerna för behagfullt umgänge.

Sköna toner och tunga bokvolymer

I salongen står pianolan som importerades från USA, och som med hjälp av hålkortsrullar samt idogt trampande gör flygeln självspelande. Följer du med på en slottsvisning kan du än idag få höra hur melodierna strömmar fram!

I anslutning till salongen ligger slottsbiblioteket. Det är lite mörkare och bjuder på höga ekpaneler och den tidens så moderna gyllenlädersimitationer. I det pampiga stucktaket återfinns sex stjärnbilder samt solen och månen.

Båda rummen stoltserar med en gräsgrön heltäckningsmatta – en engelsk bekvämlighet som ger slottet ”British comfort”. Den gröna färgen är tänkt att skapa en illusion av att rummen är en förlängning av trädgårdens paradgräsmatta. Heltäckningsmattorna var dock svåra att städa, och för att hålla slottets rent inköptes en av Sveriges första dammsugare – den var hästdragen och vägde ett ton! De fyrtio meter långa slangarna drogs in genom fönstren när det var dags för städning.