På slottets översta våning återfinns de mest eleganta gästrummen. Här kunde kungliga och högvälborna gäster vila ut efter storslagna middagar, flärdfulla fester och fartfyllda jakter.

Övre slottshallen

Den övre gästrumsvåningen grupperar sig kring en stor hall. Väggarna är klädda med en vävd tapet från 1700-talet som Fru Dickson köpte i London. Tapeten räckte inte till hela hallen, så hon lät Handarbetets Vänner i Stockholm väva den sista biten. Märkligt nog har den nya delen bleknat till skillnad från originaltapeten, vilket förmodligen beror på metoderna att färga tyget.

Rött och guld från Liberty

Det kungliga sovrummet är inrett av Liberty i rött och guld, pampigt dekorerat med kungakronor och unionsvapnet. Sängen är gjord i engelsk 1500-talsstil. Över sängen finns broderade italienska vapensköldar och kudden är troligen från Edward VII:s kröning. Alla gäster ska ha fått en sådan kudde att sitta på under ceremonin vilken de sedan kunde ta med sig hem som ett minne. Över spisen syns Sveriges riksvapen från unionstiden.

I detta rum skulle James Fredrik Dicksons gode vän och jaktkamrat kung Oscar II sova när han kom på besök. Eftersom James Fredrik dog innan slottet stod färdigt, kom aldrig Oscar II att sova över på slottet. Däremot har det förekommit flera kungliga gäster, senast på 1980-talet då prins Philip av England bodde i det kungliga gästrummet när han deltog i hästtävlingar som hölls på Tjolöholm.

Välkommen på slottsvisit!

Upptäck ännu mer av Tjolöholms Slott märkligheter under en riktig slottsvisning och låt de kunniga guiderna tar med er till en svunnen tid.