Vet du om att Tjolöholm har varit inspelningsplats vid ett flertal filmproduktioner? Under åren har det varit ett flertal inspelningar i och utanför slottet. Den första filminspelningen vi känner till gjordes redan runt 1917, då scener i filmen Mästerkatten i stövlar spelades in på slottet. Slottet har även varit kuliss i musikvideos och reklamfilmer, samt i modefotograferingar m.m. Följ länken i menyn för mer information om regler runt fotografering och filmning på godset.

Är du intresserad av att genomföra en fotografering eller filminspelning på Tjolöholms Slott är du välkommen att kontakta oss, tel 0300-40 46 00 eller e-post info@tjoloholm.se.

Här är ett urval av de produktioner som genomförts på slottet under åren:

Antikrundan

Våren 2022 sändes två avsnitt av Antikrundan på SVT, inspelade på Tjolöholms slott i september 2021. Våren 2021 visades också ett längre inslag från slottet. I augusti 2011 spelades två avsnitt in av Antikrundan, vilka sändes i SVT våren 2012.

Musikvideo – Dead by April

Våren 2022 spelade rockbandet Dead by April in en musikvideo i och utanför slottet.

Jönssonligan – Den perfekta stöten

Slottet är inspelningsplats för en fest i filmen. Filmen hade premiär 16 januari 2015. Regi Alain Darborg, i rollerna bl a Simon J Berger, Alexander Karim, Torkel Petersson och Susanne Thorson.

Reklamfilm för Mer

Reklamfilmer för drycken Mer spelades in på slottet våren 2013.

Europe – Not supposed to sing the blues

I januari 2012 spelade Europe in en musikvideo på slotted, Not supposed to sing the blues.

Kon-Tiki

Innan Thor Heyerdahl ger sig ut på sin berömda resa på Kon-Tikiflotten besöker han Explorer’s Club i New York, och dessa scener spelades in på Tjolöholms Slott i maj 2011. Filmen var Norges bidrag till bästa utländska film vid Oscarsgalan och hade premiär i Norge den 24 augusti 2012. Kon-Tiki var öppningsfilm vid Göteborg International Film Festival 2013.

Melancholia

Melancholia är en dansk dramafilm från 2011 i regi av Lars von Trier. Filmen hade premiär på Cannesfestivalen i maj 2011. I huvudrollerna syns bland andra Kirsten Dunst (prisbelönades som bästa skådespelerska), Charlotte Gainsbourg, Kiefer Sutherland och Alexander Skarsgård. Filmen producerades av von Triers filmbolag Zentropa med svenska, franska, tyska och italienska medproducenter.

Selma och Sophie

Selma Lagerlöf, spelad av Helena Bergström, och hennes relation till Sophie Elkan (Alexandra Rapaport) står i centrum i denna dramaserie i två delar. Serien sändes på SVT julen 2008. Ett flertal interiörscener filmades på Tjolöholms Slott, dessutom användes vagnar från Tjolöholms vagnsmuseum i exteriörscener.

Julkalendern 2005: En Decemberdröm

En decemberdröm var SVT:s julkalender 2005. Julkalendern är regisserad av Tomas Alfredson och skriven av Klas Östergren. Den handlar om 11-årige Bobo som får en boll i huvudet och förflyttas, först till Underjorden och sedan till Familjen Rik och Dum.
Läs mer om adventskalendern här.

Håkan Hellström – En midsommarnattsdröm

2005 spelade Håkan Hellström in en musikvideo till En midsommarnattsdröm på Tjolöholms Slott.

Bingolottos uppesittarkväll 2003

En över tre timmar lång direktsändning med Lasse Kronér som värd. TV4 har även filmat program med uttagning av Luciakandidater på Tjolöholms Slott.

De drabbade

En svensk tv-serie på 12 avsnitt från 2003. Denna rysarhistoria är skriven av bland andra Hans Rosenfeldt. På Tjolöholm var det inspelningar i och runt Slottskyrkan.

Hem till byn

I den välkända TV-serien Hem till byn var Storstugan med som inspelningsplats, föreställande ett norskt högfjällshotell. Säsong 6, avsnitt 3, sändes 15 mars 1999.

The Castle Tour med Galenskaparna

The Castle Tour är en 30 minuters TV-film som hade premiär i februari 1986. Filmen spelades in på Tjolöholms slott; inomhusscenerna i mars och utomhusscenerna i maj 1985. I The Castle Tour går en grupp människor på en guidad tur i ett slott. Guiden, spelad av Peter Rangmar, talar ett påhittat engelskt språk, och besökarna råkar ut för diverse oförklarliga missöden.

Träpatronerna

En TV-serie som visades i två omgångar, 1984 och 1988. Huvudförfattare var Bengt Bratt och handlingen utspelade sig i mellersta Norrland under 1860- och 1870-talen. Serien kretsar kring det moderna skogsbrukets och sågindustrins ankomst till Norrland, industrialismen och de begynnande klasskonflikterna kring sågverken.
Läs mer om produktionen här.
Se serien här.

Mästerkatten i stövlar

Filmen spelades in på Tjolöholm runt 1917-1918, alltså när slottet var privatbostad för greveparet Carl och Blanche Bonde. Denna stumfilm har Gösta Ekman d.ä. i huvudrollen och är regisserad av John W Brunius. Läs mer om filmen här.

1926 spelades en liten del av filmen Charleys tant med Elis Ellis in på Tjolöholms Slott.

Spöket på Junkershus

Filmen spelades in 1918 på bland annat Tjolöholm. Filmen verkar tyvärr gått förlorade men det finns bilder kvar. Läs mer och se bilder här.

Revelj

1917 spelades filmen Revelj på Tjolöholms Slott, främst exteriört. Läs mer om filmen och se bilder här.