I många år har nationaldagen firats av stora och små på Tjolöholm. Nu blir det premiär för ett nytt evenemang denna försommardag, ”Barnens sommarkalas på Tjolöholms Slott”. Här är barnen i fokus och genom olika aktiviteter möter de händelser och personligheter med anknytning till Tjolöholm. Det blir aktiviteter över hela området och upplevelser utöver det vanliga! Öppettiden är 10.30-16.

I Magasinet går Tjolöholmsäventyret av stapeln. Genom kluriga gåtor och spännande utmaningar ska barnen ta sig igenom denna aktivitets- och hinderbana. Kommer stallflickan Hilda att bli räddad? I så fall väntar en belöning!

Förutom Tjolöholmsäventyret ingår även lekutställningen Emil! i entréavgiften. Här kan barnen leka och busa i Katthults olika hus och gå Emils kluriga runda med belöning på slutet. Bland övriga aktiviteter finns uppträdande av Jecko & Jessie från Barnkanalen, hästuppvisning och "luftballongshav". Det blir även uppblåsbar hinderbana, ponnyridning, häst och vagn och dramatiserade barnvisningar på slottet.

Ett tips är att ta med badkläderna! Det passar det utmärkt att ta en kalas-paus på badstranden, där det finns både skugga under de gamla träden och ett lekskepp för barnen. Det finns också en handikappanpassad brygga för de som har svårt att ta sig i vattnet.

Program och tider

Tjolöholmsäventyret 10.30-16.00

Här får man en utmaning för modiga i alla åldrar! Ta dig förbi hinder och lös klurigheterna längs vägen. En belöning väntar på andra sidan!

Ballonghav 10.30-14.00

En luftballong delvis fylld med kalluft där barnen kan springa runt och leka bland ”luftkuddarna” som bildas.

Jecko & Jessie 10.30-16.00

Är du ute efter lite extra skratt och kluriga tricks under dagen, missa inte det populära paret Jecko & Jessie ifrån barnkanalen som besöker sommarkalaset.

Mega track 10.30-16.00

En 35 meter lång uppblåsbar hinderbana för alla barn att utmana sig i (mot extra avgift).

Ballonginformation (Dalslands ballongklubb) 10.30-14.00

Klubben berättar om ballongflygning och visar sin ballongkorg och utrustning.

Lekutställningen Emil! 10.30-16.00

Lek, klättra och upptäck Emils Katthult. Gå Emils kluriga runda och få belöning!

Vagnsmuseum 10.30-16.00

Hur färdades man förr i tiden? I vagnsmuseet ser du herrskapets eleganta vagnar. Missa inte slottets första dammsugare - den väger ett ton och var hästdragen!

Klädkammaren 10.30-16.00

Prova historiska kläder och ta sommarens snyggaste selfie!

Dramatiserade barnvisningar 10.30-16.00

Följ med kammarjungfrun Ottilia på en vindlande vandring i slottets salar och vrår (mot extra avgift).

Häst och vagn, 10.30-16.00

Följ med på en härlig resa genom Allmogebyn förbi Grindstugan och tillbaka (mot extra avgift).

Ponnyridning 10.30-16.00

Ta en ridtur på den snälla hästen (mot extra avgift).

Skogsbruk på gammalt vis 10.30-16.00

Hur brukade man mark och skog förr? Detta kan ni få svar på av JUF, som idag vårdar ängarna i slottsparken med hjälp av hästar.

Kungsbacka biodlarförening 10.30-16.00

Se hur ett bisamhälle fungerar och gör din egna bostad för solitärbin. Går du bipoängpromenaden får du lära dig mer om honungsbiet.

Författarsignering 11.00-15.00

Lillemor Arnäs, författare till spännande barnböcker som utspelar i området nära Tjolöholm, signerar böcker i Slottsbutiken.

Voltige 11.30-15.00

Frillesås Ridklubb har voltigeuppvisning och med hjälp utav trähästen kan du själv få prova på voltige.

Uppvisning "Precision i alla lägen" 12.00 och 14.00

Vill du se en häst stå med alla fyra hovarna i hinkar? Eller varför inte när hästen balanserar på en tippbräda? Då får du inte missa denna uppvisning!

MAT OCH DRYCK

I Manegen serveras pannkaksbuffé för små och stora magar! Naturligtvis kan du också köpa glass, smörgåsar och fika här. Vill du sitta i en lite lugnare miljö rekommenderar vi Storstugan, som serverar sommarlunch.

ENTRÉPRISER

140 kr för barn (2-14 år), fri entré för vuxna och barn under 2 år. Endast kortbetalning. Parkering tillkommer, 35 kr för 4 timmar.

Klicka här för att förköpa biljett.

Allt överskott från Barnens sommarkalas går till att bevara och utveckla godsets natur- och kulturvärden så att det finns tillgängligt för såväl dagens besökare som kommande generationer.