Uppe på höjden, bland det första du ser när du närmar dig Tjolöholm, ligger Slottskyrkan. Byggd i skotsk stil och med fasad av grovhuggen granit, är den idag en populär plats för vigslar och dop. Sommartid hålls regelbundna gudstjänster och före jul samlar adventskonserterna många besökare.

En slottskyrka i skotsk stil

Slottskyrkan uppfördes på initiativ av ägaren till Tjolöholms gods, fru Blanche Dickson, under åren 1903-1904 och ritades av arkitekt Hans Hedlund. Fru Dickson var varmt religiös och ville att de anställda skulle ha möjlighet att gå i kyrkan.

Efter att ha stått oanvänd i många år renoverades slottskyrkan och jämt 90 år efter invigningen, 1994, återinvigdes Tjolöholms kyrka. Även kyrkans skatter har restaurerats. De vackra ljuskronorna, kandelabrarna, nattvardskärlen och dopfunten används på nytt. Predikstol, altare och altartavla är de ursprungliga. De vackra fönstren i koret är original, troligen ritade av Hans Hedlund. Men varför ett av bladen i det vänstra fönstret är ofärgat vet ingen… I december 2006 invigdes den nya kyrkorgeln, som kommit till stånd till stor del med hjälp av generösa donationer.

Tjolöholms Slottskyrka är en ekumenisk kyrka, alltså öppen för alla kristna samfund och den rymmer totalt 180 gäster. Under jul- och nyårshelgen samt under sommaren är det bön och gudstjänst i kyrkan, se kalendariet för aktuella tider.

Vigsel i Slottskyrkan

Med sitt vackra läge är Slottskyrkan en fantastisk lokal för vigselarrangemang. Vigseln kan med fördel kombineras med bröllopsfest i Slottet eller Storstugan. Från kyrkan kan kan brudparet åka en tur med häst och vagn medan gästerna promenerar genom slottsparken upp till slottet eller till Storstugan.

Vigsel i slottshallen

Gör entré nerför slottets pampiga trappa och ge era kärlekslöften framför Julius Kronbergs mästerverk ”Drottningen av Saba”. Efter vigseln finns det möjlighet att bjuda gästerna på förfriskningar i slottet eller fortsätta firandet med en sagolik bröllopsmiddag i slottsmatsalen.

Vigsel i slottsträdgården

Ge era löften med havet som fond och slottet som bakgrund på slottets paradgräsmatta med milsvid utsikt. Ni kan också välja annan del av trädgården, t ex på terrassen ovanför valvet för en mer intim känsla. Utsmyckning med pelare och blomsterhjärta eller blomsterportal som ramar in brudpar, samt sittplatser till gästerna ingår. Endast möjligt i samband med middag på slottet.

Foto: OttossonPhoto