Tjolöholms bröllopsblogg »

20-TALSBRÖLLOP MED INSPIRATION FRÅN ROMANEN DEN STORE GATSBY AV F. SCOTT FITZGERALD

Tjolöholms slott passar perfekt för ett riktigt ståtligt vintagebröllop eller födelsedagskalas! Nästan vilket århundrade eller årtionde passar då Tjolöholms slotts arkitekt Lars Israel Wahlman hämtade inspiration från olika stilar såsom Elisabetansk Tudor och brittisk Arts and Crafts, och många detaljer på slottet är influerade av Jugendstilen. Det är egentligen bara 1700-talet som helt lyser med sin frånvaro på Tjolöholm!

Och något som skulle bli otroligt flott på Tjolöholm är ett 20- eller 30-talsbröllop i Gatsbyanda! Den Store Gatsby är en roman av F. Scott Fitzgerald. Den publicerades 1925 och är av många ansedd som 1900-talets främsta roman. Tjolöholms slott byggdes vid sekelskiftet, men på 20-talet var bröderna Carl, Thord, Nils och Thure i 20-årsåldern och slottets väggar kan berätta mycket om det glada 20-talet på Tjolöholm! 

”I wasn’t actually in love, but I felt a sort of tender curiosity.” ― F. Scott Fitzgerald, The Great Gatsby

K1_45_1K1_44_1

Smoke Rings Sisters heter en sångtrio som ibland har uppträtt på Tjolöholm med sina glädjesmittande röster och svängiga toner. De tycker att Tjolöholms slott med alla sina tidstypiska detaljer och atmosfär, har alla förutsättningar för ett 1920-talsbröllop fullt med glädje och energi! Theresa i Smoke Rings Sisters berättar: ”Man ska komma ihåg att just 20-talet var en tid då man firade att första världskriget var över, euforin över detta och att det aldrig mer skulle komma ett världskrig speglades i allt man gjorde, det var klackarna i taket, man trodde på framtiden och humöret var på topp! Tur var det kanske att man inte visste vad som skulle komma senare på 30-talet… Men ett bröllop med Gatsbytema skulle passa lika fint! Gatsbytema skulle i så fall vara 1920-1930-tal.”
content [Converted] copy
YouTube-klippet högst upp i detta blogginlägg är en svängig låt som skulle kunna passa på mingel, berättar Therese från Smoke Rings Sisters, ”men kanske ännu bättre som en pop-up låt under middag eller att få igång gäster till 20-talsdans.” Kläderna är sångerskorna bär i klippet från YouTube är reproducerade från just 1920-talet. Pärlor, paljetter, broderier och fransar på olika sätt är tidstypiskt. Självklart även de ”headbeads” de hade i håret. Smoke Rings Sisters tycker att The Great Gatsby är en inspirerande film ”slash” bok, som manar till att vilja uppleva detsamma som karaktärerna i historien! Kläderna, musiken, stilen, lyxen… Det är något att drömma sig bort i!

”And I like large parties. They’re so intimate. At small parties there isn’t any privacy.” ― F. Scott Fitzgerald, The Great Gatsby. Nedan: Viola och Karl Fagerström vid ”finstallet” (nuvarande vagnsmuseet) . Bredvid där de sitter låg det på den tiden en tennisplan.

Viola och Karl Fagerström vid vagnsmuseet då finstallet ocg vagnar, vid tennisplan

”Vi älskar 1920-talet! Speciellt modet och den luxuösa dekadensen som inföll under den eran, och som bland annat speglas i just kläderna. Musiken är otroligt medryckande och glad! Exempel på låtar är Puttin on the Ritz” (1929), Toot toot Tootsie (Goodbye) (1922) och Yes sir, that´s my baby (1925). Det är inga problem blanda 20-tal och 30-tal på ett vintagebröllop – det skulle då kunna bli just ett ”Gatsbybröllop”. Eran sträcker sig långt. Precis som i moderna tider går årtiondena i varandra litegrann modemässigt. Men att blanda 20-tal med till exempel 50-tal skulle bli svårt, där ligger både musik och mode ganska långt ifrån varandra.” /Theresa, Smoke Rings Sisters

Volvo_PV655_1933[1]

Ovan ser ni en Volvo PV655 1933 fotograferad på Tjolöholm Classic Motor. En dylik veteranbil kan passa på ett vintagebröllop! I klippet nedan kan ni få lite sminktips för att få den rätta ”flapper girl looken”.

 

 

Här är trailern till Baz Luhrmanns filmatisering av Den Store Gatsby. Filmen hade premiär 2013 och Jay Gatsby (huvudrollen) spelas av Leonardo di Caprio.

 

I klippet nedan bjuds på lite inspiration till att hitta rätt stil på ett så kallat Gatsbybröllop! Det finns mycket inspiration från Internet att hämta för den som vill hitta exakt rätt stil.

År 1920 skilde sig Blanche Bonde från sin man Carl Bonde och hon gifte aldrig om sig. Här en glad bild på grevinnan och hennes yngste son Thure.

K1_36_1 Blanche & Thure BondeK1_38_1 Thure Bonde

gatsby

Your email is never published or shared. Required fields are marked *

*

*