Tjolöholms bröllopsblogg »

INTERVJU MED BRUDEN JULIA FROM LAZAR

Julia och Markus och deras 88 gäster på slottsterassen

 

 

När träffades du och Markus?

Markus och jag träffades i början av 2010. Arkitektkontoret som Markus då jobbade för tog in mig som konsult i ett stort projekt. Markus blev min handledare och förutom mycket jobb blev det väldigt mycket skratt. Men det skulle dröja ända till oktober tills vi blev ett par. Vi flyttade då direkt ihop och det slutade så här bra!

Är ni arkitekter båda två?

Jag är inredningsarkitekt och Markus är husarkitekt. Förra året startade vi ett företag tillsammans, som vi nu efter bröllopet driver på fulltid.

Var det du som friade?

Markus friade på vår ettårsdag, dagen efter min födelsedag 2011. Det var väldigt spontant och väldigt romantiskt.

Varför valde ni ha ert bröllop på Tjolöholm?

Vi letade först nära Stockholm men hittade (som tur var) inget vi tyckte om. Sen funderade vi på att gifta oss i Tyskland, där jag är uppvuxen och min familj bor. Av en händelse berättade min tärna för mig att hon hade sett en så bra film: Melancholia. Jag blev nyfiken. Ovetandes att filmen hade spelats in i Sverige blev jag helt förälskad i slottet. Samma kväll hittade jag Tjolöholms hemsida och kände direkt igen den vackra slottsträdgården. Då var det bestämt.

När gifte ni er på Tjolöholm?

Den 15 september 2012

Hade ni vigseln i Slottskyrkan?

Ja, jag har alltid drömt om att  gifta mig i en liten kyrka. Och slottskyrkan är så fin och har en fantastisk orgel.

Var det nervöst?

Vi planerade, tänkte och förberedde inför vårt bröllop nästan varje dag i ett års tid. Man tror man har tänkt på allt men i sista sekund händer alltid saker man inte kan förutse. Vädret var jag nervös för flera månader innan. Men på bröllopsdagen sken solen. Det blåste mycket men det gjorde bara att vi fick vackra dramatiska bröllopsfoton. Riktigt riktigt nervös blev jag inte förrän jag stod med pappa på kyrktrappen och väntade på att gå in till Markus.

Vad är det för vacker blå blomma som ni hade på borden och längs kyrkgången och även på altarbordet?

Det är en blå hortensia. Min älsklingsblomma. Vi hade även torkade blå hortensiablad i små strutar som gästerna kastade efter vigseln istället för ris.

Vad är det mest romantiska med Tjolöholm?

Allt är romantiskt här. Varje gång man åker in mot slottet och ser Slottskyrkan, sedan de små röda stugorna och sist men inte minst det makalösa slottet och dess sagolika trädgård är det som att dyka djupare och djupare in i en liten romantisk värld. Jag blir helt lyrisk när jag tänker på det. Tjolöholms Slott är min favoritplats och jag är så glad att vi fick gifta oss där.

Hände det något helt oväntat på ert bröllop?

Min klännings släp fastnade i en bänk när jag skulle gå in i kyrkan. Det var paniksekunder som kändes som minuter tills min tärna fick loss den. Men när jag kom fram till Markus var allt bortglömt.

Efter ert lördagsbröllop så hade ni väl söndagsbrunch på slottet för bröllopsgästerna, om jag minns rätt?

Ja, alla gäster kom resandes från långt håll både de från Sverige och de från Tyskland. Många av dem träffar vi ytterst sällan och vi anade att vi inte skulle hinna prata så mycket som vi gärna ville med var och en. Det fick vi chans till under brunchen.

Hur var Henrik Efson som bröllopsvärd?

Henrik är helt fantastisk. Lugn och erfaren med en massa bra ideer. En klippa för oroliga sömnlösa brudar och även för lugna brudgummar som bara vill ha ett fint bröllop.

Lagade Jerker god mat till er?

Maten var legendarisk och oförglömlig.

Hur många gäster hade ni?

Vi var 88 personer allt som allt. Två stående evighetstecken om man vill vara romantisk.

Hur gick ni tillväga för att bestämma bröllopsmeny?

Vi pratade först med Henrik om vad vi föreställde oss. Då vi hade många internationella gäster valde vi svenska smaker i fem rätter. Sedan kom Jerker med olika förslag. Vi provåt menyn på slottet någon månad innan bröllopet och bestämde då även viner som Henrik hade tagit fram. Det var en mycket trevlig och lång kväll.

Hur var serveringspersonalen mot gästerna?

De var otroligt omtänksamma. Jag tror att alla gäster kände sig väl omhändertagna.

Vad hade ni för dessert?

Lakritscrème brûlée med vaniljmarinerade blåbär och smultronsorbet.

Vem var er duktiga bröllopsfotograf?

Han heter Karsten Büll (www.kanaleli.de). Min bror gifte sig för två år sedan i Tyskland och hade denna duktiga fotograf. Han lyckades då ta kort på när jag fångade brudbuketten. Därför var han inte förvånad när jag ringde honom ett år senare och bad honom komma till mitt bröllop i Sverige och han tackade genast ja.

Kan ni tänka er att någon gång i framtiden ha födelsedagskalas på slottet också?

Det kan vi absolut tänka oss. Jag längtar redan nu tillbaka och vi vill gärna besöka slottets julmarknad och kanske även övernatta i byn.

Var det någonting som ni råkade glömma för det är så mycket att tänka på när man har stort bröllop?

Vi glömde faktiskt att ta in Jerker efter bröllopsmiddagen och tacka honom för den fantastiska maten! Så nu: Stort TACK Jerker! Du gjorde ett suveränt jobb!

Jag städade och vek era servetter på fredagen innan ert lördagsbröllop och såg då era roliga och omtänksamma ”kakfat” som ni hade nere på gästtoaletterna. Vad hade ni för olika grejer på dom?

Jag hade samlat på mig små miniatyrer av munskölj, hårspray och hårgel, deodorant och handkräm. Sen var det bomullstops, hårnålar, kammar och små syset.

Fick ni bestämma dukning själva?

Vi hade önskemål om blomsterdekorationer på borden och bidrog med detaljer som små bordsplaceringsramar med gästernas namn i, menyer och små presentaskar som skulle placeras på ett visst sätt. Dessutom hyrde vi vita stolar. Resten överlät vi till slottet och det blev mer än perfekt.

Promenerar ni ibland på Tjolöholm, i slottsträdgården och i skogarna runt omkring?

Vi bor i Stockholm och har tyvärr hittills bara varit på Tjolöholm ett par gånger i samband med bröllopet. Slottsträdgården har vi gått och strosat i men vi har inte upptäckt skogarna ännu. Det får vi göra nästa gång vi besöker slottet.

Har ni något smultronställe på halvön?

Grindstugan!

Tycker du slottets arkitekt Lars Israel Wahlman är ett geni eller faktiskt smått galen?

Geni och galenskap går hand i hand. Han var en otroligt duktig nationalromantisk arkitekt. Jag är ett stort fan!

Vad var det mest oväntat lyckade med ert bröllop?

Det var nog helt enkelt att allt gick så bra när det var så mycket som kunde ha gått fel. Vi var i en dåligt-väder-sandwich: Dagen innan och dagen efter spöregnade det. Det hade ändå blivit ett fint bröllop då Tjolöholms slott har så bra möjligheter, men många saker som vi hade planerat (ballongsläpp i trädgården och färd i häst och vagn) hade inte gått.

Finns det något som du vill att blivande Tjolöholmsbrudpar ska tänka på, kanske något råd eller en förmaning…

Ta inte ihjäl er. Allt löser sig! Man kan inte planera allt och det är de små spontana sakerna som gör ett bröllop charmigt och minnesvärt. Lämna ifrån er ansvar till vänner och familj. På bröllopsdagen ska ni inte behöva bry er om något annat än er själva och att ni ska gifta er. Använd er av Tjolöholms kontaklista för blommor, musik, tårta osv. De är jätteduktiga och det är alltid bra att ha någon som känner till slottet.

Vad var det allra roligaste som hände under ert bröllop eller något kul som ni inte hade räknat med?

Jag har en stor släkt med många kusiner som är duktiga sångerskor. Förutom att jag hade önskat mig “Av längtan till dig“ i kyrkan och “I say a little prayer for you“ under middagen så sjöng de både under brudskålen på slottsterrassen och flera gånger senare under kvällen. Det var så fint och oväntat. Även alla fantastiska tal var något jag aldrig hade räknat med. Jag blir rörd bara jag tänker på det.

Vad hade ni för ingångsmarsch i kyrkan?

Det är en lite speciell historia som jag är så lycklig över: I flera år har jag sökt efter ett orgelstycke som spelas i filmen ”Sissi“. En i Tyskland välkänd gammal klassisk romantisk film med Romy Schneider i huvudrollen som sänds i tv varje jul. Den handlar om kejsarinnan Elisabeth av Österrike. Orgelstycket är ingångsmusik när hon gifter sig med kejsaren. Det har varit omöjligt att hitta inspelningar eller noter. Efter att Markus hade friat började jag söka igen och fick då reda på att orgelstycket var improviserat i och för filmen. Av en slump kom jag i kontakt med en tysk organist som hade arrangerat det på nytt och var så otroligt snäll att skriva ned och skicka noterna till mig.

 

När under bröllopet kände du dig som allra lyckligast?

Jag rös precis hela tiden. Den ena stunden var finare än den andra. Det viktigaste ögonblicket på hela dagen var dock när vi hade sagt ja till varandra och prästen sa att vi nu är man och hustru. Det var ju det allt handlade om.

 

 

julia_markus_original_1943_1945julia_markus_kanaleli_1509_0229 - kopia

julia_markus_kanaleli_3107_0471

 

 

Your email is never published or shared. Required fields are marked *

*

*