Tjolöholms bröllopsblogg »

INTERVJU MED SLOTTSTRÄDGÅRDSMÄSTARE HARALD

brollop_tjolo_2730

.

Harald Gustavsson har jobbat som slottsträdgårdsmästare på Tjolöholm i över 30 år. Först på somrarna under sin studietid på 1970-talet och sedan 1980 på heltid. Harald bor på andra sidan skogsberget, Stuteribergen, i Dalen, som ligger norr om Tjolöholm.

Har du gått till jobbet någon gång?

Oftast kör jag bil till mitt arbete, men det har hänt ett fåtal gånger att jag gått längs med havet till Tjolöholm.

Vad finns det på Tjolöholm för bra platser där man kan fria till någon?

För det äventyrliga paret föreslår jag flaggberget. Där har man en storslagen utsikt över hela Kungsbackafjorden och Tjolöholms ägor. Ruddammen är också en utomordentlig fin frieriplats. Ett flertal stigar leder till ruddammen och den ligger sydost om slottet. Vid ruddammen växer det en ormbunke som heter höbräken och Tjolöholm är troligtvis den enda platsen i Sverige där den växer vild. Den tros ha kommit hit med växtmaterial från Nordamerika. Sedan finns det ett otal frieriplatser runt slottet. I Storeskog finns det ett fantastiskt blåsippsställe som jag upptäckte för några år sen. Här finns blåsippor i olika färger, lila, cerise, ljusblå, mörkblå och klarblå. Ja, jag har aldrig sett så många blåsippor på ett ställe tidigare och med så många färgvariationer. Det tycker jag är lämpligt ställe för ett vårfrieri när blåsipporna står i full blom. Dock är det svårt att förklara var stället ligger. Man tar höger när Storeskogsvägen delar sig. Förbi Hällenabb, fortsätter hela den vägen tills den tar slut, sedan lite snett uppåt i ekskogen. Sedan finns det flera utsiktsplatser i Storeskog som är mysiga och lämpliga för ett frieri. Även på stigen som går längs med havet mellan slottet och småbåtshamnen Ulkehallen. Där på klipporna finns fantastiska ställen. Fru Dicksons marmorbänkar är också en fin plats att fria till någon. Marmorbänkarna hittar man om man tar den lilla stigen uppåt i skogen, om man står uppe på  övre östra terassen…

Övre östra terrassen?

Ja det är Wahlmans benämning på slottsvalvets tak. Det här har blivit mitt nya favoritställe efter att vi planterade en ny rabatt här uppe med kryddväxter och låga perenner.  Här är även en fantastisk utsikt över havet, öarna och trädgården. Det är något magiskt och ett lugn över den här platsen och det har blivit ett omtyckt ställe att ha sin vigsel. Det är det ställe där slottet sammanlänkas med den vilda naturen och berggrunden.

Var någonstans kan Tjolöholmsbrudpar fotografera sig?

Det finns så många ställen. Till exempel i loggian. Nära loggian ligger också stengrottan som är en romantisk och mytisk plats. Om man följer vägen genom rosengången kommer man till utsiktsrundeln som också är en trevlig fotoplats för brudpar. Där får man ju med havet på ett väldigt fint sätt. Annars kan man även gå upp mot näckrosdammen om man vill ta fina bröllopsbilder. Där finns ett slags lugn som inte riktigt går att förklara.

Vilka blommor på Tjolöholm skänker dig störst förtröstan och tillförsikt?

När det gäller vilda blommor så tycker jag främst om desmeknopp, gullpudra, blåsippa, liljekonvalj, och nattviol. När det gäller odlade blommor i trädgården är Afrikas blå lilja (Agapanthus) en av mina favoriter, liksom kransveronika och olika sorters dahlior, eftersom de bjuder på sådan variation i form, färg och utseende.

Vilka rosor på Tjolöholm doftar allra godast?

Rosen New Dawn doftar väldigt fint. Vid fyrkanterna mitt framför slottet så har en tysk vänförening till Kungsbacka skänkt två rosor som heter Park Direktor Riggers, som är väldigt fin och blommar hela sommaren.

Har du något favoritträd på Tjolöholm?

Bok är ett av mina favoritträd och vid ruddammen finns en mycket stor och mäktig bok och där kan man stå intill dess breda stam och hämta kraft precis som indianerna gjorde en gång i tiden.

Vilken är den största rovfågel du sett flyga över halvön?

Havsörnar har jag sett. Förut lades det ut åtel och det lockade ju till sig rovfåglar.

Finns det mycket ekorrar?

Tyvärr så finns det ganska lite ekorrar, vilket jag tycker är lite ledsamt. Mården tar dem, men häromdagen sprang det ett par ekorrar i lindhäcken.

Finns det några andra  vilda djur?

Mycket rådjur finns det ju. En del älg men inte så mycket. Det är lite mer i stuteribergen som älgen håller till. Vesslor finns här. Det är bra för de tar sorken. Sorken som är ett besvärligt skadedjur som äter späda rosenskott på våren. Då kan rosen till och med dö. Detta hände med klockrankorna. Klockrankor slingrar sig och sorken knippsar av dem där nere och då blir det ju inte så mycket. Andra vilda djur… Ja mink finns. Mycket grodor, främst vid ruddammen. En vår så var där ett väldigt kvackande. Det var mycket roligt att lyssna på. Vattensalamandrar finns i näckrosdammen, men även här och var i slottsträdgården. Ibland kan man även få se en sandödla. Tjolöholm är känt för sitt fågelliv och här finns massa arter. Talgoxar, blåmesar, svartmesar, rödhakar, nötväckor och många andra mesfåglar kan man få se vid fågelbordet. Vi matar fåglarna med solrosfrön, jordnötter, talgbollar och med bröd som blivit över i slottsköket, efter fester och julbord.

Svanar?

Ja knölsvanar kan man se i viken framför slottet.

Finns det någon Tjolöholmare som levde på 1800-talet eller tidigt 1900-tal, som du hade velat träffa?

Jag tycker naturligtvis att det hade varit fantastiskt spännande och intressant om man hade kunnat få träffa arkitekten Lars Israel Wahlman. Även att få ha sett hur Tjolöholm såg ut 1904. Wahlman var arkitekt till både slott och trädgård och han ansåg det vara som en enhet alltihop och att det påverkade varandras utseende, vilket var helt enligt arts and craftsrörelsen. Slott och trädgård skulle inte vara skilt från varandra.

Har du något favoritrum på slottet?

Biblioteket som vi sitter i nu är jag mycket förtjust i. Gröna salongen som ligger angränsande är också ett underbart rum. Den gröna heltäckningsmattan i salongen skulle illustrera gräsmattan utanför. Ja påminna om gräset, vara som en förlängning av gräsmattan in i slottet.

Vad är det för barbapappaformade gulliga taxusar som står paraderade på paradgräsmattan mot havet?                                  

Det är buskar av idegranssläktet och de är karaktärsträd för trädgården. De är planterade på 1940-talet. Många av trädgårdens växter dog under de hårda krigsvintrarna. Andra växter som planterades efter kriget på Tjolöholm är avensbokshäcken vid grästrappsparaden, taxusbuskarna på sjöparaden och buxbomshäcken framför soluret. Förra året så tog vi dock bort buxbomshäcken och ersatte den med en japansk järnekshäck. Vi hoppas på en mild vinter så den klarar sin första vinter bra. Japansk järnek är väldigt lik buxbom.

Berätta lite om Tjolöholms alla stentrappor runtomkring i alla skogar…

Överallt så finns det hundraåriga iordningställda stigar och trappor lagda som bildar ett nätverk. Inte bara i Storeskog utan även i Mellanskog, Fasankullen, Stuteribergen… Ja i Stuteribergen finns även en liten sjö. De flesta säger Bergsjön, men jag säger Swalins damm. Det finns en stig med trappor som går ända ner till havet och utsikten är något utöver det vanliga. Där är jättefint men inte många som har gått där. Det som jag har hört är, att Blanche Dickson ville det skulle göras stigar istället för att få smycken. Alltså uppbyggda stigar med trappor.

Men Tjolöholm är ju inte bara känt för alla stentrappor ute i skogen, utan även sin vackra grästrappa… Berätta om den…

Grästrappan vid entrésidan kan vara den enda grästrappan i Sverige. Vi klipper den för hand och den är verkligen ett exempel på arts and craft, som är att mötas av det oväntade. Även själva slottet är ju ”oväntat” och finns inget liknande  häromkring. Grästrappan sägs vara uppbyggd av tegel och är relativt skötselkrävande. På våren tar vi en kraftig planka eller bräda och slår med slägga för att rikta upp trappstegen. Detta gör vi så tidigt på våren som möjligt. Arkitekt Wahlman kallade den en ”stylobat af torf”. Den är mer för prydnad, den är egentligen inte för att gå i, men en viktig del i trädgården.

Vilken är den största skönhetsupplevelse du haft under alla dina år på Tjolöholm? Vad är det vackraste du har sett?

Det är nog havet ändå. Havet varierar dag från dag och ser aldrig samma ut. Utsikten från slottet från slottsterassen ut mot havet, den vyn, det är nog det som är det vackraste. Men! Har man havet så får man tåla vinden… Men trots att det är havet som begränsar oss mest när det gäller växligheten så är det ingenting som är vackrare än när havet ligger helt spegelblankt och solen går ner i väster och himlen skiftar i olika nyanser av rött.

Hur många bröllop har du varit med på Tjolöholm?

Jag har varit på bröllopsfest på slottet när min kollega Elisabeth gifte sig. 1994 när Slottskyrkan återinvigdes ringde jag och kyrkvärd Karin Carlsson i kyrkklockorna på det första bröllopet efter renoveringen. Vi klättrade upp i kyrktornet.

Var kan man ha picknick på Tjolöholm?

Näckrosdammen, nedanför grevarnas lekstuga, är jättelämpligt ställe för picknick. Nedanför slottsmuren, på sjösidan, finns det gamla soffor från ”Göteborgstiden” som var mellan 1964 och 1987. Här kan man sitta och titta ut över havet. Ett annat ställe som är jättelämpligt är flaggberget. Där kan man verkligen i lugn och ro njuta av utsikten. Sen om man vill kan man även gå till Swalins damm. Förr i tiden gick vi dit med kaffekorg och satte oss på en filt. Om man hellre vill ha picknick i Storeskog så är till exempel Hällenabb ett mysigt ställe, fast jag kallar det för Tjolöhälla.

Men för den som inte har någon att fria till, som kanske istället blivit lämnad… Vart ska den bege sig för att söka tröst?

Då tycker jag den personen ska sätta sig på en klippa vid havet. Söka stillhet och ro i naturen. Det finns verkligen många ställen där man kan sitta och lyssna på vågornas brus. En slags tystnad, som i dagens samhälle är svårfunnen.

 

 

Your email is never published or shared. Required fields are marked *

*

*