Tjolöholms bröllopsblogg »

INTERVJU MED BRÖLLOPSFOTOGRAF KATRIN SVENSSON

Foto Katrin Svensson, stengrottan

 

Fotograf Katrin Svensson ville från början bli arkitekt, men när hon mötte kärleken ändrades allting. Hennes kille och hela hans familj var fotografer och en ny värld öppnades för henne. Katrin har fotograferat många bröllop på Tjolöholm. De första var på 1990-talet.

Vilka är de viktigaste komponenterna i ett lyckat bröllopsfotografi?

Oj det finns många, men känslan, känslan och känslan är de tre viktigaste! Jag menar att det är viktigast att känslorna mellan brud och brudgum känns helt äkta, och att poseringen känns avslappnad och naturlig. Samtidigt som båda två naturligtvis ska komma till sin rätt och framhävas på ett så snyggt sätt som möjligt. Inte helt enkelt men som jag ser det är det min uppgift som fotograf att lyckas med allt detta på en och samma gång.

 

Foto Katrin Svensson, byn...

Foto Katrin Svensson, byn.

 

Vilka är dina känslor för Tjolöholm?

Åh, det är underbart. Jag minns fortfarande första gången jag var där. Det var inte som fotograf utan redan när jag gick på mellanstadiet i skolan. Jag drog sedan dit min kille vid flera tillfällen långt innan jag hade började fotografera brudpar. Jag gillar platsen, naturen, det öppna landskapet och så självklart slottet! Jag är också vansinnigt förtjust i byn med alla de små röda stugorna.

 

Foto Katrin Svensson, brudbukett

 

Hur var Kine och Quocs bröllop på Tjolöholm?

Både Kine och Quoc är väldigt härliga och personliga och bjuder verkligen på sig själva. Det gjorde att stämningen blev väldigt avslappnad under hela dagen. Jag såg inte en enda gång att de såg nervösa eller spända ut, istället såg de ut att bara ha kul och njuta. Det bidrog så klart till att de fick ett riktigt KUL bröllop.  Kine är från Norge och Quoc kommer från Vietnam, så det blev en härlig blandning av kulturer.

 

Foto Katrin Svensson, framför valvet

Foto Katrin Svensson, fotokonst

Foto Katrin Svensson, loggian

Foto Katrin Svensson, brud

Foto Katrin Svensson, barn

 

Hur många procent av tiden fotograferar du brudparet under ett bröllop, och hur stor del av tiden fotar du andra och annat runt omkring?

Man kan boka mig hur lång eller kort tid man önskar, allt från bara en timma (då blir det bara vigseln) och upp till hela dagen. Jag avsätter alltid minst en timma av fotograferingstiden åt just porträtten d.v.s. den stunden då vi skapar bilder av bara brudparet, men resten av tiden spenderar jag på sådant vi kommit överens om innan. Det blir en blandning av bilder som tillsammans visar både helheten och detaljerna. Det kan vara farmors leende, brudnäbbens kramar, risgrynen i håret, eller precis vad som helst. Självklart blir det mycket bilder på brudparet, men även på gäster och stämning runt omkring.

 

Foto Katrin Svensson, vigsel paradgräsmattan

Foto Katrin Svensson, sjösidan

Foto Katrin Svensson, vigsel borg utsikt

 

Hur förbereder du dig inför ett bröllop?

Förberedelerna är otroligt viktiga för mig. Det är här vi skapar förutsättningarna för ett bra resultat. Egentligen förbereder jag mig i flera steg. Det börjar redan direkt när jag får en förfrågan. Det gäller att både brudparet och jag känner att vi ”synkar” så att det finns ett förtroende och att alla är med på vad vi förväntar oss av fotograferingen. Steg två är planeringen, brudparet och jag träffas pratar ihop oss ytterligare. Min erfarenhet är att det viktigaste är inte att allt är optimalt, utan att man undviker fallgropar. Det är till exempel inte så smart att stå utanför kyrkan och fotografera porträtten samtidigt som de egna eller andras gäster anländer till kyrkan. Det är inte heller så smart att planera för en fotografering på en populär strand en stekhet lördagseftermiddag i juli, medan samma strand kan vara ett himmelrike att fotografera på om det är moln och 18 grader. Vi gör en A och en B plan för olika väderförhållanden och sedan bestämmer man sig för vilken plan som gäller när man sett prognosen inför sin bröllopsdag. De sista förberedelserna görs dagarna innan bröllopet. Då hörs vi av och checkar av en sista gång och jag går naturligtvis igenom min kamera och all utrustning jag kommer att behöva ha med mig.

 

Foto Katrin Svensson, såpbubblor

 

Ungefär hur många bilder knäpper du på ett bröllop?

Oj det är väldigt olika. Från ca 300-400 på en entimmas fotografering till kanske ca 2000-3000 bilder eller mera på en heldag.

 

Foto Katrin Svensson, brudpar och släktingar

Foto Katrin Svensson, bröllopsmiddag

Foto Katrin Svensson, huvudrätt

Foto Katrin Svensson, bröllopsmiddag slott

Foto Katrin Svensson, slottsmatsalen

Foto Katrin Svensson, brudpar under bord

Foto Katrin Svensson, bröllopsgäster bröllopsmiddag

Foto Katrin Svensson, dessert anländer

Foto Katrin Svensson, bröllopsmiddag lyssnar på tal

 

Vilka förebilder har du? Vilka fotografer eller konstnärer inspireras du av?

Albert Watson, han var över 80 år när han fortfarande fotograferade de mest kända fotomodellerna i världen. Han har en grym känsla för bild, färg och form. Han är dessutom en väldigt trevlig person. Anton Corbijn, fotograf från Nederländerna, som gjort många personliga porträtt av kändisar. Eftersom ljus är viktigt för mig inspireras jag också av de gamla mästarna, t.ex. Rembrandt.

 

Foto Katrin Svensson, havsutsikten

 

Är du nervös att du ska råka radera bilder av misstag, när du fotograferar bröllop?

Nej. Jag har ett väldigt bra system som innebär att alla mina bilder backupas och läggs på två separata hårddiskar innan något raderas.

 

Foto Katrin Svensson, brudvals

Foto Katrin Svensson, elgitarr

Foto Katrin Svensson, dans

 

Vilket är ditt drömmotiv?

En lång vacker sandstrand, tidig gryning, innan solen har gått upp. Sedan kan det vara i princip vilken trevlig person som helst.

 

Foto Katrin Svensson, bröllopstårtaFoto Katrin Svensson, godsakerFoto Katrin Svensson, slott framsida natt

 

Alla bilder är tagna av fotograf Katrin Svensson

Your email is never published or shared. Required fields are marked *

*

*