Tjolöholms bröllopsblogg »

MARSKALK ELLER BEST MAN

IMG_5733

På Tjolöholm är det helt och hållet upp till brudparet om de vill ha en best man eller marskalk eller ingetdera. Egentligen är det inte svensk sed att ha en best man, men å andra sidan har Tjolöholm brittiska anor, så vill man ha en best man så ska man ha det. Det viktigaste är att det blir som brudparet tycker blir finast.

I svensk tradition hjälpte kyrkomarskalkarna till som värdar på bröllop. Deras uppgift var bland annat att visa gästerna till rätta i kyrkan och leda brudföljet under intåget. Utöver dem kunde det finnas upp till ett dussin marskalkar som jämte brudtärnorna tågade in efter brudparet. Eva och Olof Dickson, som jag berättade om i mitt förra blogginlägg, de hade 14 stycken marskalkar! Nuförtiden kan man ha en eller flera kyrkomarskalkar och det kan vara samma person som marskalken eller best man.

Best man är den anglosaxiska motsvarigheten till vår marskalk. Best man står bredvid brudgummen som ett stöd vid altaret och inväntar bruden som överlämnas av sin pappa. Best mans uppgift är också att ta med sig ringen till vigseln och överlämna den vid rätt tillfälle. Best man är ofta brudgummens bror eller bäste vän.

Under middagen förväntas en best man/marskalk hålla tal, men om han inte känner sig bekväm med att tala, så är det bra om han berättar det för brudparet redan innan bröllopsdagen, annars finns risken att de blir besvikna. När det gäller klädseln bör han diskutera det med brudgummen så tidigt som möjligt. Också viktigt att tänka på för den som får hedersuppdraget att vara marskalk/best man, är att han anländer till vigselceremonin minst en halvtimma innan vigseln börjar, gärna ännu tidigare. Den tiden ska bland annat ägnas åt att kontrollera så att de dörrar som ska vara upplåsta verkligen är det och en marskalk/best man ska hjälpa till med att tänka på säkerheten.

IMG_5622

Your email is never published or shared. Required fields are marked *

*

*