Tjolöholms bröllopsblogg »

MODE I GREVE THURES ANDA PÅ TJOLÖHOLMS SLOTT

Thomas Carlén...

Den 18 november 2014, fotograf Thomas Carlén

I år besökte 24.700 personer julmarknaden på Tjolöholms Slott. Doften av nybakt bröd, varm glögg, spanska våfflor, nybryggt kaffe, bränt socker, turades fröjdefullt om luftherraväldet över godset. Novembermörkret lystes upp av eldshow, stearinljus, tända brasor; julstämningen fanns att finna i såväl slottet som ladorna, stallen och stugorna.

Uppe på slottet kunde man julfika och träffa jultomten. I rökrummet kunde man beskåda fantastiska hattar, mössor, hårdekorationer från Modisterna. I herrummet bredvid fanns flugor, slipsar, bälten, hängslen och näsdukar från Modenyck. 2015 blir pastellfärger viktiga och blått och grönt kommer bli trendiga färger. Popkonst kommer vara en het inspirationskälla och därför kommer till exempel vitsvartrandiga flugor (se nästnästa bild) vara helt rätt.

Överhuvudtaget så är det en skräddad vår vi går till mötes. Lager på lager trenden etsar sig fast och romantiska material såsom siden är självklara val inför kommande vår. Att bära bälte är ett stensäkert tips om man vill vara moderiktig 2015.

 

Renata Kaleta--

Renata Kaleta-

Fotograf Renata Kaleta, den 20 november 2014

tjoloholm jul_5345

Fotograf Thomas Carlén

Thure C:son Bonde, som var minstingen i barnaskaran som växte upp på Tjolöholm, var enligt utsago charmant och rar, men också en mycket proper och klädintresserad man. Han ägde en klädbutik i Stockholm och han var först i Sverige med att ta in märkena Dior, Chester Barrie och Lagerfeldt.

På 1990-talet gjorde han något som glatt Tjolöholm otroligt mycket! Han skänkte Julius Kronbergs triptyk ”Sommaren, Våren, Hösten” till Stiftelsen Tjolöholm. Triptyken hänger alltsedan i slottets vackra matsal. Innan hängde på den väg där triptyken nu hänger – en tavla föreställandes Oliver Cromwell. Oliver Cromwell betraktas av en del som en slags ”1600-talets Hitler” och hans stränga uppsyn var kanske inte det man mest av allt önskade sig vid en vacker bröllopsmiddag.

 

Triptyken

mörk skönhet

Fotograf Helen Soovik

Numera är hänger Oliver Cromwell på kontoret och håller koll på personalen, istället för blänger på bröllopsgästerna. Ovan kan ni se en gammal bild på när triptyken förr hängde i Göteborg på Stora Nygatan, och nedan den bilden ser ni en detalj från Våren som är den första delen av triptyken. Nedan kan ni se halva triptyken och det vackra brudparet Gunn och Sverre när de äntrar slottsmatsalen till deras gästers förtjusning.

_DSC6350

Fotograf Benny Ottosson

 Här ett finstämt ungdomsporträtt från Tjolöholm. Någon bild på Thure när han var äldre har vi inget på slottet.

K1_38_1 Thure Bonde

…och här är ytterligare en bild från slottsarkivet. Han dog 1998, 90 år gammal.

K1_32_1 Thure Bonde

Your email is never published or shared. Required fields are marked *

*

*