Tjolöholms bröllopsblogg »

NORDTERRASSEN PÅ TJOLÖHOLMS SLOTT

 

 

 

Slottet byggdes av två sorters granit, en röd från Graversfors, Östergötland, samt en grå släthuggen från Vånevik, Småland. Den fina Våneviksstenen användes till portal- och fönsteromfattningar, hörnkedjor, burspråkens utkragningar och dekorativa band i muren. Stenarna anlände monteringsfärdiga från stenbrotten och var numrerade för att fogas in på rätt plats. I oktober 1898 anlände den första stenleveransen från Graversfors. Stenarna anlände per båt till Ulkehallen. Stilen på fasaden kallas för ”elisabetansk”.

Arkitekt Lars Israel Wahlman kallade Tjolöholms slotts entrésida för norra terrassen. Tjolöholms slottsträdgård är aldrig densamma från år till år. Det är aldrig exakt samma blommor, och hur hårda havsvindarna är olika år, har också sin medverkan till vilka växter som blommor ut mest. Den engelska trädgårdsdesignern James Dooley valde i år en blomma som heter ”Blomman för dagen” till de fyra stora krukorna utanför slottets port. Blomman för dagen vill ha en solig sommar och mycket näring för att visa sin bästa blommande sida. I år har så skett!

Den blommar bara en dag, sedan dör den, oftast redan på förmiddagen. Nästa morgon kommer nya blommor! Därför är det endast de morgonpigga som får se hur ljuvliga blommorna är. Det engelska namnet på den här blomman är Morning glory. Hannu Sarenström, som i år har en trädgårdsutställning mellan Manegen och vagnsmuseet, kallar den för ”trädgårdsmästarens hemlighet”. Nästa år kommer det nog vara andra blommor i de fyra krukorna på nordterassen, då trädgårdsmästare Eva Rosén vill att även eftermiddagsflanörerna och bröllopsgästerna ska få se blommor i sin fulla prakt.

Blomman för dagen är en så kallad klättrande ört som blir uppemot 3 meter hög. På Tjolöholm klättrar de på tältliknande spaljéer som vi kallar wigwams. I filmen Melancholia som är inspelad på Tjolöholm, och igår visades på storskärm i Magasinet, går världen under samtidigt som filmens karaktärer sitter i en wigwam ute på en stor gräskulle.

Fyrkanterna av gräs, med granit runtom, såg arkitekt Wahlman i England och är förmodligen inspirerade av klosterträdgårdar. Grästrappan vid entrésidan kan vara den enda grästrappan i Sverige. Trädgårdsmästarna klipper den för hand och den är exempel på arts and craft – som är att mötas av det oväntade! Även själva slottet är ju ”oväntat” och det finns inget liknande  i närheten. Grästrappan sägs vara uppbyggd av tegel och är relativt skötselkrävande. På våren tar de en kraftig planka eller bräda och slår med slägga för att rikta upp trappstegen. Arkitekt Wahlman kallade den en ”stylobat af torf”. Den är mer för prydnad och inte för att gå i, men en viktig del i trädgården.

Om ni har en kamera eller mobiltelefonskamera, får ni gärna fotografera grästrappan eller någonting annat i Slottsträdgården. Tjolöholm har en pågående trädgårdsfototävling som avslutas den sista augusti och alla som vill får vara med. Klicka här för att deltaga.        

 

 

Det Dicksonska vapnet syns i bakgrunden på de höga infattade fönsterna.

Det Dicksonska vapnet syns i bakgrunden på de höga blyinfattade fönsterna.

 

Reliefpannå ovanför matsalsfönstret på nordfasaden.

Reliefpannå ovanför matsalsfönstret på nordfasaden.

 

"Blomman för dagen" har sitt ursprung i de tropiska delarna av Amerika.

Blomman för dagen har sitt ursprung i de tropiska delarna av Amerika.

 

Det gäller att ha mod när man äntrar Tjolöholms slott.

Det gäller att ha mod när man äntrar Tjolöholms slott.

 

Tak och stuprännor är av koppar. Djurformade konsoler bär upp balkongerna. 

Tak och stuprännor är av koppar. Djurformade konsoler bär upp balkongerna.

 

Slottet är assymetriskt och har en livlig taksiluhuett.

Slottet är assymetriskt och har en livlig taksiluhuett.

 

Tjolöholm 1904. Klicka på fotografiet om ni vill se fler bilder från när slottet var nybyggt.

Tjolöholm 1904. Klicka på bilden om ni vill se fler bilder från när slottet var nybyggt.

 

 

Your email is never published or shared. Required fields are marked *

*

*