Tjolöholms bröllopsblogg »

RIDDAR ROLANDS SLOTTSRABATT

DSCF4340

 

Den blomstertid nu kommer, I denna ljuva sommartid och En vänlig grönskas rika dräkt, är vanliga sommarpsalmer på bröllop på Tjolöholm, och det är svårt att inte börja nynna på just dessa psalmer, när man passerar Riddar Roland-rabatten vid slottets entré. Av Tjolöholms många rabatter, är nog Riddar Rolands rabatt den allra mest brittiska. Den innehåller buskar, rosor, lökväxter och perenner. Trädgårdsmästare Kenneth Krabbe berättar: ”Det ska finnas något fint att titta på hela året i den här rabatten. Det kan vara fina blommor eller blad, fast även vackra grenar och knoppar. Tanken är att alla våra rabatter ska bli som denna. Det vill säga att jorden ska i princip vara täckt av växter.” Bland annat innehåller rabatten fingerborgsblommor (Digitalis). Kenneth berättar: ”Fingerborgsblomman är en bienn; det vill säga att den får en bladrosett första året och blommar år 2. Därefter dör den.”

Det finns cirka 50 pionplantor på Tjolöholm och det blir en massa blommor på varje planta. De är perenna och är som finast under juni och i början på juli. Det finns många olika sorter och ni kan även finna dem till exempel längs ena långsidan av den gamla manegen nedanför slottet. Pioner doftar underbart och har en gammaldags charm.

 

Pion

 

Pionen på bilden ovan är en duchesse de nemour. Pioner är gamla medicinalväxter och namnet kommer från läkaren Paion i grekisk mytologi. Den kom förmodligen till Europa på 1600-talet från Orienten.

Rabatten är uppkallad efter den stenstaty som finns ovanför på slottsfasaden. Statyn är i sin tur uppkallad efter riddaren i Rolandssången (Chanson de Roland), som är ett anglonormandiskt diktverk från 1100-talet och handlar om en riddare som stupar i kristenhetens namn under slaget vid Roncevaux år 778. 

 

Fotograf Victoria Kvarnström

Fotograf Victoria Kvarnström

 

 

Your email is never published or shared. Required fields are marked *

*

*