Tjolöholms bröllopsblogg »

AUSTRALIENSISKT TJOLÖHOLMSBRUDPAR I INKARIKET

Förr i tiden åkte man på smekmånad i en hel månad. Nuförtiden har de flesta brudpar inte möjlighet vara hemifrån så länge. På bröllopsresa kan man åka till grannbyn eller en grannstadsdel… Eller så kan man som Sara och Mehrab – åka jorden runt i ett år!

Det här blogginlägget berättar om när de var i Peru och vandrade den 45 kilometer långa Inkaleden – en av världens mest mytomspunna vandringsleder.

Inkaleden går högt uppe i Anderna till ruinstaden Machu Picchu och utefter vägen passeras snöklädda berg och olika inkaruiner. Att gå hela vägen tar ungefär fyra dagar och vandringen avslutas när man nalkas den förlorade staden Machu Picchu.

Många företag ordnar gruppvandringar med helpension, boende i tält, guide och transport från Cusco till starten för vandringen, och tillbaka till Cusco från Machu Picchu. Bärare tar i normala fall hand om maten och tälten. Kostnader tillkommer om man till exempel vill ha en bärare för sin egen packning eller hyra sovsäck.

Den första dagen på Sara och Mehrabs fyradagarsäventyr på Inkaleden vandrade de 11 kilometer. De imponerades av den passionerade guiden och beundrade bärarna som även lagade den goda maten.

 

Cusco

Inkaleden. Staty av Jesus

Inkaleden

Inkaleden.

 

Den andra dagen blev Sara och Mehrab tidigt väckta och bjudna på varmt sydamerikanskt te med kokablad. Det gäller att vara pigg den andra dagen, för då passeras det första och högsta passet på Inkaleden, som kallas Warmiwañusca, ”Död kvinnas pass”. Cirka 4 200 meters höjd!

 

Sara & Mehrab

 

Den andra natten blev kallast för Sara och Mehrab! Men de överlevde och sedan följde den tredje dagen…

 

Sara & Mehrab

Sara

Lilla Machu Picchu

Lilla Machu Picchu

 

Den sista och fjärde dagen började klockan halv fyra på natten. I början vandrade de med pannlampor tills de ljusnade. Efter några timmar nådde de den förcolumbianska bergstaden Machu Picchu, som är upptagen på Unescos världsarvslista och invald som ett världens sju underverk.

Machu Picchu övergavs av inkaindianerna av okända skäl och ”glömdes bort”. De tyckte det var otroligt fantastiskt och vackert att komma till den gamla ruinstaden.

 

Mehrab. Fotograf Sara Ebadi

Macchu Piccu och liten lama

Sara & Mehrab

Sara och Mehrab har äntligen nått fram till Machu Picchu

 

Ruinstaden låg under många år nästan som gömd under tät vegetation… och återupptäcktes av några lokala bönder när en skogsbrand bröt ut och avtäckte delar av berget 24 juli 1911.

Staden anses ha byggts av inkan Pachacuti omkring 1440 och var bebodd fram till den spanska erövringen av Peru 1532. Spanjorerna kom dock aldrig till Machu Picchu och hade inte heller någon vetskap om stadens existens.

 

 

Fotograf Sara Ebadi

Fotograf Sara Ebadi

 

 

Klicka här om ni vill se bilder från deras bröllop på Tjolöholm

Your email is never published or shared. Required fields are marked *

*

*