Tjolöholms bröllopsblogg »

INTERVJU MED BRÖLLOPSVÄRD TINA BENGTSSON

Tina Bengtsson1

 

Hur gammal var du när du började jobba på Tjolöholm?

När jag var femton började jag jobba på julmarknaden. Sen började jag servera i Storstugan. För cirka ett och ett halvt år sen började jag arbeta som bröllopskoordinator och tog även över ansvaret för hotellverksamheten.

Vad är det roligaste med att arbeta som bröllopsvärd på Tjolöholms slott och i Storstugan?

Det är helt klart alla fantastiska brudpar som man får träffa. Och all kärlek, det finns inget finare. Det är fantastiskt att få vara med från början till slut och få hjälpa till att planera en av de största dagarna i mångas liv.

Vilket är roligast, bröllopsförberedelser eller själva kalaset?

Jag tycker både är väldigt roligt. Det är väldigt mycket jobb innan bröllopet så själva belöningen blir att få vara med under festen och se hur bra den blir.

Blir du nervös inför bröllopen?

Jag blir alltid nervös, men min kollega Henrik Efson har lärt mig att det är bra att vara nervös. Det gör att man är på helspänn hela tiden och totalt fokuserad.

Varför passar slottet så bra för att ha kalas i?

Det passar så bra för miljön känns inbjudande och exklusiv. Ett slott är ju det finaste som finns, men det är inte bara slottet utan även omgivningarna som gör det. När jag arrangerar ett bröllop så älskar jag att öppna upp mot terrassen på sjösidan. Om man inte förälskat sig innan, så är det då man faller för Tjolöholm. Den utsikten är magisk!

Vad är det som gör bröllopsfester i Storstugan så trevliga och mysiga?

Miljön där gör att bröllopen i Storstugan blir så gemytliga. Där är lite mer intimt än på slottet. Jag tror det är den fina nationalromantiska miljön där nere som gör det. Lite mindre, men otroligt fint och romantiskt.

Vilken är den bästa årstiden att ha ett Tjolöholmsbröllop tycker du?

Egentligen året om. Sommarbröllop är alltid fantastiska såklart, men decemberbröllop och bröllop under de mörka årstiderna blir också väldigt häftigt här ute. Vinterbröllop gör sig otroligt bra och är det snö så är det ultimata. Förra året arrangerade jag ett bröllop som hade ”snö” som tema, tyvärr uteblev den riktiga snön men bröllopet blev toppen ändå.

Är det discodans, bugg eller foxtrot som dansas på bröllopen nuförtiden, efter att bröllopsvalsen är avklarad?

Väldigt mycket discodans. Det är så härligt och roligt med kontrasten mellan slott och disco. Det blir ofta mer och mer disco ju senare på kvällen det lider. Det är jättehärligt att se, och jag blir alltid lika lycklig när jag ser bröllopsgästerna släppa loss på dansgolvet.

Vilket är det klurigaste att lyckas med som bröllopskoordinator?

Alla brudpar har såklart sina specifika önskemål vilket ibland kan vara lite klurigt att få till, men vi brukar lyckas lösa det mesta. Att få tiden att gå ihop och följa tidsschemat kan också vara lurigt. Det går oftast inte till 100% men det får man ju räkna med.     

Minns du alla dina brudpar?

Absolut, ja det det gör jag. Även om upplägget i grund och botten brukar vara sig likt så är alla brudpar olika och sätter sig egen prägel, vilket gör varje bröllop unikt.

Vilket är det minsta antalet bordsgäster du haft på bröllop du jobbat på?

27 gäster hade jag på ett bröllop en gång. Minimum i slottet är vanligtvis 30 personer men det var tre bortfall tyvärr. Det fina med slottets matsal är att den på något sätt anpassar sig efter sina gäster. Den passar lika bra för 27 som 97 personer.

Hur många boenden finns det på Tjolöholm?

Sju stugor i Allmogebyn samt Grindstugan och Gemaket. Nio boenden totalt. Allmogestugorna har plats för upp till fyra gäster i varje hus.

Vilka stugor passar bäst för bröllopsnätter?

Grindstugan tycker jag själv är allra finast. Grindstugan passar också väldigt bra om man bor mer än en natt. Den ligger för sig själv och har en otrolig omgivning. Sen har vi Gemaket som också är otroligt romantiskt. Där finns en fantastisk nyrestaurerad järnsäng som är från godset och är ny för i år. Annars kan man göra alla stugor i Allmogebyn romantiska med blommor och romantiska arrangemang.

Vad finns det för boenden för bröllopsgäster?

Under högsäsong så hyrs våra stugor ut bara veckovis, med undantag av två stugor och Gemaket. De två stugorna är Mor Britas stuga (1A) och Sjukstugan (Hus 7). Karl Karlsson som var chaufför här på Tjolöholm var den förste att bo i hus 7. Han bodde här med sin hustru Augusta Paulina Torkelsson och tillsammans hade de fyra barn. Huset var först tänkt som sjukstuga och fungerade som det under några år innan familjen Karlsson flyttade in. Under andra världskriget var det dyrt med bränsle och under de riktigt kalla vintrarna blev Storstugan och kyrkan för dyra att värma upp. Då användes istället Mor Britas hus som både gudstjänstlokal och skolsal.

Känner du dig ibland som Jennifer Lopez i filmen Bröllopsfixaren?

Ja, en del tror jag går omkring med en mygga på mig jobbet, men så är det ju inte riktigt. Det vi har gemensamt är att vi arrangerar bröllop. Sedan ser det ju himla glamouröst ut på film, men det är ändå ett fantastiskt roligt jobb jag har.

Varför älskar du Tjolöholm?

För det finns ingen liknande arbetsplats. Varje gång jag kommer ut hit känner jag ett lugn. Så fort man svänger in och ser slottet och havet blir man rofylld. Även de dagar man inte känner sig på topp så infinner sig en känsla av ”det är inte så farligt”. Ifall man inte har någon inspiration räcker det ofta att ta ett varv runt slottet så känns det bättre. Sen är jag väldigt bortskämd med att ha riktigt fina kollegor. Det finns alltid någon att fråga om råd, vilket känns tryggt.

 

 

 

 

Your email is never published or shared. Required fields are marked *

*

*