Tjolöholms bröllopsblogg »

INTERVJU MED KÖKSMÄSTARE JERKER ANDERSSON

Jerker Fotograf Benny Ottosson

 

Hur gammal var du första gången du lagade mat på ett bröllop på slottet?

25 år gammal tror jag. För ungefär 15 år sedan träffade jag Mats Nordström på Fiskekrogen. Mats var köksmästare där och jag var souschef. Då hade ju han jobbat här på Tjolöholm i några år.

Vad är det roligaste med att laga mat?

Det är väl lite blandat, att det är både ett hantverk och en service, vilket är en skön blandning. Just hantverksdelen som jag tycker är det mest roliga. Att skapa något av råvarorna.

Är det i det franska köket som du hämtar inspiration och tilltro?

Det är väl just det franska köket som är grunden för alla såser. Sen kanske jag egentligen tycker mer om italienska smaker, men det är mycket franskt i botten. Att sedan göra det lite svenskt är spännande.

Samtalar du om menyn med brudparet innan bröllopet?

Ja, jag har aldrig gjort samma meny. Varje meny är unik. Jag frågar dem vad de har för favoritmat och vilken typ av mat de gillar allra bäst. Till exempel om de gillar franskt eller italienskt mest. Jag tycker det är kul om de är lite förberedda och vet om de till exempel vill ha lamm eller gärna skaldjur, eller om de till exempel vill ha jordgubbar i desserten.

Vilka råvaror känns mest halländska för dig?

Västkusten är ju mycket fisk och skaldjur. (Medan Jerker blir intervjuad står han och skalar massor med kräftor…) Halland, då tänker jag på pepparrot och grönkål.

Vilka är dina absoluta favoritråvaror? Som du älskar att att arbeta med…

Väldigt mycket skaldjur. Även förtjust i att jobba med svensk löjrom och hjort från Ulvered.

Skulle du kunna tänka dig komponera till exempel en frukteriansk eller laktosfri meny?

Javisst, många allergier förekommer ju hela tiden. Ganska vanligt med 6-7 varje bröllop. Det viktiga är ju att de får samma goda mat som alla andra. Veganmeny har jag gjort, men inte just frukteriansk. Laktosfri mat är vanligt.

Vilken är den mest oväntade ingrediens du använt?

I år var det ett bröllopspar som ville ha creme brulee smaksatt med lakrits. Det blev faktiskt bra och jag har haft det på ett till bröllop efter det.

Blir du aldrig trött på fin mat?

Inte trött kanske, men i november är det kul börja göra köttbullar och pastejer. Det är fantastiskt att jobba med bröllop, väldigt roligt. Kul kunna bidra med något till deras dag.

Vilken är din paradrätt?

Oj då, vet inte… Som dessert tror jag att jag har limesockrade jordgubbar som jag haft i många år. Varje år så är det något bröllopspar som väljer den desserten.

När är det som mest bråttom i köket?

Det är när man ska lägga varmrätten, så att alla får varm mat. Det är den största utmaningen. Det andra kan man planera, men med just varmrätten går inte det. Samt om det är glass eller sorbet till desserten, då är det bråttom. Speciellt stressigt blir det om det är många tal.

Vad tycker du om Blanche och Carls bröllopsmiddag? http://www.tjoloholm.se/blogg2/?p=83

Det är inte riktigt som vi äter idag. Lite konstig komposition tycker jag. Lite huller om buller. Många av råvarorna är det ingen skillnad från idag. Mycket lever kvar idag, men man presenterar det annorlunda. Idag har vi ju glassmaskin, förr fick man göra det för hand, alltså stå och röra då.

Något annat som du tänker på?

Jag är intresserad av vin också, att kombinera ihop vin och mat, så att man får en helhetsupplevelse. Jag tycker också att det är roligt jobba med lokala råvaror. Till exempel hjort från Ulvered och pepparrot som odlas på åkrarna längs utmed Tjolöholmsvägen.

 

IMG_5969

 Tarte tatin med vaniljkokt äpple och kardemummaglass, som Jerker förra hösten gjorde till Ann-Charlotte och Pers bröllop.

 

 

 

Your email is never published or shared. Required fields are marked *

*

*