Tjolöholms bröllopsblogg »

STORFURSTINNAN MARIA AV RYSSLAND OCH DEN SVENSKA DIKTARPRINSENS KORTA ÄKTENSKAP

 493px-WilhelmandMariaPavlovna1908

 

För runt hundra år sedan besökte storfurstinnan Maria av Ryssland Tjolöholms Slott. Greve Nils Bonde har berättat att storfurstinnan vid sitt Tjolöholmsbesök åkte rutschkana på en silverbricka nerför slottstrapporna, och detta till de små grevarnas stora förtjusning. Det var i samband med hennes besök på slottet som den stora hårtorken som finns på slottet införskaffades. Den finns nu att beskåda i Blanches omklädningsrum på andra våningen.

 


Den första bilden i det här inlägget är från Maria Pavlovna och Wilhelm Bernadottes bröllop. Prins Wilhelms föräldrar var Gustaf V och drottning Victoria. Äktenskapet var arrangerat och sprack efter fem år när Maria tröttnat på Sverige och sin man. Efter skilsmässan återvände hon till sitt hemland Ryssland, som hon senare fick lämna under den ryska revolutionen.

Det var två blyga och osäkra ungdomar som stod inför altaret, efter att bara ha träffats vid ett par tillfällen. Storfurstinnan Maria Pavlovna, som just fyllt 18, hade vuxit upp i den ryska tsarfamiljens skyddade värld. Prins Wilhelm var 23 och sjöofficer i svenska flottan. Senare i livet skulle han bli känd som ”diktarprinsen”.

Bröllopet firades med stor pompa den 3 maj 1908 i tsarens sommarpalats Tsarskoje Selo utanför Sankt Petersburg. Redan under bröllopsmiddagen visade Maria prov på en vilja att bryta mot stel hovetikett. Örhängena som hade formen av körsbär, var så obekväma att hon under banketten tog av sig dem och lät de dingla på kanten av sitt vattenglas, vilket väckte stor munterhet hos hennes kusin, tsar Nikolaj II, som hade bruden till bordet.

Genom giftermålet skulle den ”nya” Bernadotteätten förenas med ätten Romanov… som styrt Ryssland i nästan 300 år.

 

 

Trots en rekordhög hemgift, dyrbara juveler och fina anor betedde hon sig föga prinsesslikt. Hon väckte uppseende genom att bland annat rida herrsadel och röka cigaretter. I sin dagbok uttrycker prinsessan sin oro inför framtiden. ”En fruktansvärd tanke – år efter år med denne unge gubbe och omgiven av den där idiotiska familjen! Min Gud!” Den enda hon kom riktigt bra överens med var Gustaf V, som tyckte om sin egensinniga svärdotter och tog med henne på älgjakter och tennismatcher.

För Maria Pavlovna var åren i Sverige bara upptakten till ett liv präglat av dramatik och stora uppbrott. Efter ryska revolutionen 1917 mördades stora delar av tsarfamiljen, inklusive Marias far och halvbror. Både hon och hennes bror Dmitri lyckades på olika vägar fly från Ryssland. Efter att hon sålt sina sista juveler , utsmugglade från Ryssland i bäckflaskor och vaxljus, blev hon tvungen att arbeta vilket hon fick visa att hon var mycket duktig på. Hon var bland annat verksam som underleverantör av ryska broderier till Coco Chanels modehus och arbetade som fotograf och journalist.

 

 

Året efter bröllopet med Wilhelm föddes sonen Lennart. Lennart togs om hand av barnsköterskor och Wilhelm, som var sjöofficer, tillbringade långa tider till sjöss. Bortsett från några korta möten under ungdomsåren återupptog inte Lennart och hans mamma kontakten förrän Lennart var vuxen.

År 1932 ärvde Lennart och hans pappa Wilhelm slottet Mainau, på en ö i Bodensjön i södra Tyskland, av sin farmor Victoria av Baden, Sveriges drottning. Lennart Bernadotte med familjen bosatte sig där 1952. Fram till sin död ägde och förvaltade Lennart Bernadotte slottet Mainau. Slottets park är känd som ett blomsterparadis. Hustrun Sonja Bernadotte var länge verkställande direktör för anläggningen.

 

 

Maria Pavlovna dog på Lucia­dagen 1958 och begravdes i Mainaus slottskapell. Lennart Bernadotte lät, enligt sin mammas önskan, också föra dit stoftet av hennes älskade broder Dmitri, som avlidit 1942 i Schweiz. De båda syskonens kistor sänktes tillsammans ner i ett gravkor i kryptan till toner av rysk­ortodox körmusik.

 

Den här dikten har hennes exman prins Wilhelm skrivit:

 

Så skall jag själv gå bort i tidens ström
och drunkna i ett outsägligt hav.
Mitt liv skall synas som en dimmig dröm
när glömskans örter spira på en grav.
Hur dina himlar, Allmakt, än må blända,
av dig ett sista under tigger jag:
att än en gång min själ får återvända
till en benådad sörmländsk sommardag

 

Your email is never published or shared. Required fields are marked *

*

*