Tjolöholms bröllopsblogg »

MAGDALENA RIBBING GER RÅD OM TAL PÅ BRÖLLOP

Vett och ettiketssexperten Magdalena Ribbing har varit på Tjolöholms slott och tyckte så mycket om slottet att hon har hjälpt Tjolöholm med att svara på Tjolöholmsbesökarnas frågor de senaste två åren. Den här frågan är min egen.

Fråga: Det finns ett japanskt ordspråk som säger ”klok präst kort predikan”. Kan man själv få skriva det som prästen ska säga i kyrkan eller hur mycket har man rätt att bestämma över vad prästen säger? Hur gör man för att sedan under bröllopsmiddagen inte släktingar och vänner håller för många och långa tal? Kan man begränsa antalet tal till två stycken?

Svar: Nej, prästen bestämmer vad hon eller han vill säga, men brudparet har ju ett vigselsamtal innan med vigselförrättaren och kan då förstås uttrycka önskemål. Beträffande talen är det klokt med en toastmaster eller toast madame som ska stå med på bjudningskorten med namn och kontaktinformation, och den personen ska informera varje hugad talare om att inget tal får överskrida tre minuter i tid. Ett annat alternativa är att på bjudningskorten skriva “Inga tal tack!” vilket då innebär att välkomsttalet av inbjudaren – brudparet – hälsar välkommen, och  en av brudparet utsedd gäst håller tacktalet.

.

IMG_5796

Your email is never published or shared. Required fields are marked *

*

*