Tjolöholms bröllopsblogg »

EVA OCH OLOF DICKSONS BRÖLLOP 1925


James Fredrik Dickson
, som tillsammans med sin maka Blanche Dickson ägde Tjolöholm i slutet på förrförra seklet, hade en brorson som hette Olof. Olof var rallyförare och i början på 1925 träffade han en äventyrlig och flärdfull ung dam vid namn Eva. De förlovade sig redan under våren. Förlovningsmiddagen hade de på Trädgårdsföreningen i Göteborg och en amerikansk dansorkester spelade.

Samma år på hösten slog till och även gifte sig! Vigseln hölls i Jacobskyrkan i Stockholm och de hade ett stort bröllopskalas med många gäster på Grand Hotel Royal. Fjorton marskalkar och tio tärnor ingick i bröllopsföljet! En av marskalkarna var greve Folke Bernadotte, som tjugo år senare skulle bli en av Sveriges största hjältar. Eva var klädd i vit sammetsklänning och brudbuketten innehöll orkidéer. Eva och Olof for sedan på bröllopsresa till Egypten. De körde bil till Marseille där bilen lastades på båt för vidare befordran till Alexandria.

I februari 1932 skildes Eva och Olof, men de skildes som vänner. Eva levde efter skilsmässan ett kringflackande liv och bodde på pensionat både i Stockholm och utomlands. Hennes bil blev den fasta punkten i hennes tillvaro. Olof mindes sin exfru med tillgivenhet. Han sa, ”hon var enormt slösaktig, äventyrslysten, modig, full av liv och full i fan. Hon älskade att väcka sensation”. Citatet är ur boken Eva Dickson – Ett bedårande barn av sin tid. Hon var i sitt andra äktenskap gift med Bror Blixen, som var Karen Blixens exman. Eva och Brors bröllopsresa gick till Ernest Hemingway i Key West.

Eva Dickson var endast 33 år när hon i mars 1938 omkom i en bilolycka i öknen utanför Bagdad. Hon var den första kvinna som korsade Sahara med bil och hon var Sveriges troligtvis första kvinnliga rallyförare och den tredje kvinnan i Sverige som tog certifikat som pilot.

Klicka här om ni vill se en liten film av Jens Lind om Eva Dickson…

 

 

Eva Dickson

Eva Dickson

 

 

 

Kristina Andersson

  • […] det finnas upp till ett dussin marskalkar som jämte brudtärnorna tågade in efter brudparet. Eva och Olof Dickson, som jag berättade om i mitt förra blogginlägg, de hade 14 stycken marskalkar! Nuförtiden kan […]ReplyCancel

  • […] Broman (1874–1928). Deras dotter Eva Lindström (1905-38), mer känd som Eva Dickson efter att ha varit gift med Olof Dickson mellan 1925 och 1932, var en svensk äventyrerska och rallyförare. År 1936 gifte Eva Dickson […]ReplyCancel

Your email is never published or shared. Required fields are marked *

*

*