Tjolöholms bröllopsblogg »

INTERVJU MED BRÖLLOPSVÄRD HENRIK EFSON

När började du jobba på Tjolöholm?

Jag tror att mitt allra första arbetspass ägde rum någon gång i början på 90-talet.2002 arrangerade jag mitt första bröllop.

Varför älskar du Tjolöholm?

Dels så är jag uppväxt här ute, dels är det så fantastiskt ställe med underbara naturområden och häpnadsväckande lokaler. Jag har varit här ute i över 20 år och jag tycker ändå man hittar nya vinklingar och saker. Väldigt spännande!

Får man ha bröllopsmiddagen var som helst på slottet?

Nedervåningen är egentligen vår evenemangsvåning. Där kan man ha middagar och tillställningar av olika slag.

Kan man ha vigseln var som helst då?

Du kan vara ganska kreativ kan man säga. Mycket beror ju på hur många som är bjudna.

Om man inte har några vänner eller släktingar, kan Tjolöholm hjälpa till med vittnen till vigselakten?

Ja, det har vi gjort.

Vad är det absolut bästa med att jobba med bröllopsfester?

Det är att de är laddade med så mycket positiv energi som smittar av sig och gör att man själv blir lycklig. Här på slottet blir allting liksom så vackert.

Brukar brudparen vara nervösa?

Väldigt vanligt. Precis innan vigseln så är i stort sett alla nervösa. När vigseln är gjord så brukar nästan alla slappna av och hitta harmonin.

Redan som väldigt liten minns jag att du tyckte om leka hovmästare och jag själv var väldigt nöjd med att leka bordsgäst tillsammans med dig… Har du alltid velat bli bröllopsvärd?         

Från början så var att jobba på fester ett extraknäck under andra studier. 2001 träffade jag en väldigt duktig restaurangchef som lyfte fram mig och introducerade mig i mat- och dryckeskombinationernas underbara värld.  Efter det blev jag mer och mer intresserad och tyckte att det var roligare och roligare. Våren 2002 började jag arrangera bröllop och sen har det bara fortsatt och jag trivs fortfarande.

Finns det något misstag som det är vanligt att brudpar begår och som du ibland önskar de inte gjorde?

Det är nog att brudparet glömmer att lämna över ansvaret för festen till andra när väl bröllopet är. De ska bara njuta av sin bröllopsfest och inte själva vara så aktiva i själva genomförandet.

Var du nervös inför ditt första bröllop 2002?

Jag är fortfarande nervös inför bröllopen. Jag tycker det är bra att vara lite nervös inför någonting för då blir man mer alert i huvudet och mer lösningsinriktad. Jag är mest nervös fram till att alla gäster har samlat sig på slottet och jag har genomfört min första presentation. Efter det är känslan att gästerna börjar känna sig som hemma och den slottsliga magin infinner sig till fullo.

Hur många bröllop har du arrangerat under dina 10 år som bröllopsarrangör eller bröllopskoordinator?

Det är en bit över 100 stycken.

Kommer du ihåg namnen på alla dina brudpar?

Jag kommer alltid ihåg brudparen. Varje bröllop är ju unikt med sina speciella lösningar och sin personlighet.  Vi jobbar med att få fram det personliga i bröllopet så att det ska passa brudparet med allt i från mat till dekorationer och genomförande.

Har du någon gång varit hur trött som helst efter ett bröllop?

Det är väldigt intensivt när man jobbar så efteråt så gör det sig påmint. Jag brukar sova väldigt väldigt gott efter de här bröllopen.

När brukar du komma hem till Göteborg efter en bröllopsfest?

Mellan halv fyra och halv sju på morgonen.

 

Henrik Folkesson på Tjolöholms Slott

Foto: Thomas Carlén

Your email is never published or shared. Required fields are marked *

*

*