Tjolöholms bröllopsblogg »

HERTHA OCH CARL WINBLADH PÅ TJOLÖHOLM

  5_2 Hertha Winbladh8_2 Carl Winbladh

 

Hertha Karlsson (1880-1960)  träffade och fattade tycke för Tjolöholms trädgårdsmästare Carl Winbladh (1874-1908) år 1902, när hennes bror Rudolf Karlsson fick anställning som bokhållare på Tjolöholm och Hertha flyttade med för att hjälpa honom med hushållet. Sedan gifter sig Rudolf 1903 och Hertha själv gifter sig med Carl den 5 maj 1906. Carl sägs ha varit en fin och enkel man. När han på Tjolöholm blev tilltalad på engelska eller tyska så valde han att istället svara på svenska. Han var bildad men tyckte inte för den sakens skull det ffanns någon anledning att vara högfärdig.

Blanche Dickson som hade byggt slottet och vid den tiden ägde Tjolöholm, var då på hemresa från Ceylon, men hon dog tragiskt av dysenteri på fartyget hem och fick aldrig återse sitt älskade Tjolöholm och inte gratuelera det nygifta paret Winbladh. Carl skrev fyra dagar efter sitt bröllop till Blanche, ”Mrs James Dickson Passenger on Board F. & O. S.S. Himalya”, att de hade haft ett fint lördagsbröllop och att många Tjolöholmare hade hjälpt till göra allting så fint och han beskriver hur vacker våren på Tjolöholm är: ”Biggaråträden börja kläda sig i hvitt och jag tycker de likna en smyckad brud. Jag önskar fru Dickson guds rika välsignelse under fortsättningen af resan och välkommen snart hem.”

Paret Winbladh bodde i ett hus precis nedanför slottet, nedanför den branta backe som idag kallas för ”personalbacken”. Huset var den så kallade trädgårdsmästarbostaden och revs på 1970-talet.

Carl dog i diabetes 1908 på Tjolöholm och Hertha åkte därefter till Berlin för att gå i sjuksköterskeskola på Röda Korset. Birgitta Lundin, intendent på  Tjolöholm 1988-1997, säger: ”Ledsamt, de fick bara två år som gifta!”

/Kristina Andersson

Your email is never published or shared. Required fields are marked *

*

*