Tjolöholms bröllopsblogg »

INTERVJU MED BRÖLLOPSFOTOGRAFEN STIG ALBANSSON

Sara Mehrab


Stig Albansson är fotograf från Göteborg som gärna fotograferar brudpar på Tjolöholm. Han har studerat fotografi vid Göteborgs universitet och har examen på Fotohögskolan. Hans strävan är att ta bröllopsfoton som går rakt in i själen…

Vad är det som är så roligt med att fotografera just brudpar?

Det är många saker, det är en speciell dag, och det finns förväntan och kanske spänning i luften, och alla är uppklädda. När man är med hela dagen och kvällen blir man på sätt och vis en del av allt, och det brukar vara många saker som berör även mig, trots jag inte alltid innan känner brudparet så bra. Inte minst stunden runt vigseln och så har jag hört så många fantastiska tal på middagar. Blir helt tagen och förundrad över hur fantastiska vänner och släktingar de par jag fotograferat har, och extra känslosamt blir det när de har en förmåga att uttrycka sig på ett personligt sätt och verkligen öppnar sitt innersta för paret och alla andra som finns med. Av allt vackert så är nog talen något av det starkaste jag upplevt. Sedan brukar naturligtvis porträtterandet av brudparet vara en höjdpunkt. Jag gillar att jag under den perioden går från att vara någon som finns med i bakgrunden, och helst inte skall synas så mycket, till att bli den som tar en mer aktiv roll och samspelar med paret. Ofta har vi talat om hur de vill ha sina bilder innan, men en hel del improviseras fram.

Sedan är det inte så att allt under en dag är bara roligt. Det är ett väldigt intensivt arbete, och man går in i en slags zon där man bara fortsätter och fortsätter, och när allt är över så är man rejält trött. Men mitt i tröttheten brukar det finnas en glädje över allt man fått uppleva, och en känsla av tacksamhet över att det går att ha något som känns så meningsfullt som yrke.

Efter att bilderna laddats in i datorn börjar det kanske tyngsta jobbet med urval och justering av alla bilder. Det är då man börjar se historien om dagen ta form i bild, och när bildspelet är gjort får man se historien återupplevas till musik och då känns det riktigt kul igen. För mig som kommer från en konstfotobakgrund, så var det inte alls självklart att jag ville arbeta med just bröllopsfoto. Men på något sätt så tycker jag att det är något av det mest kreativa jag kan göra. Är väldigt glad över de många fantastiska bilder jag har fått vara med om att skapa tillsammans med paren. Och till sist handlar det ju om just bilder! De bilder som blir mer än delarna, de som går utöver det tillfälliga och blir tidlösa. De bilder som blir konst och som berör långt fler än de som var med eller känner dem som är på bilderna.

Sara Mehrab


Är du nervös inför bröllopsfotosessioner?

Både jag och nej, och det är lite olika. Finns alltid en anspänning, men ofta faller det på mig att vara den som är lugn, och få paren på gott humör om de skulle vara lite nervösa, som de ibland är. Speciellt om bilderna tas innan vigseln. Nervositeten är mer något som får mig skärpt och närvarande.

Hur förbereder du dig inför ett bröllop?

Kvällen innan är det en ritual med att kontrollera kameror, objektiv och se till att alla batterier är laddade. Jag tar också då fram de uppgifter som jag har om platser och tider och ser till att jag vet vart jag skall och hur jag tar mig dit. Jag går också igenom olika scenarier i huvudet och försöker ha en klar bild av hur de olika momenten under dagen kommer att flyta in i varandra.

Hur var det att fota Sara, som gifte sig med Mehrab, på muren i Mellanskog? (Den första bilden i det här blogginlägget.)

Det gjorde vi precis i slutet av deras porträttsession, innan de skulle till sin mottagning. De åkte häst och vagn och jag gick lite i förväg. Ljuset var perfekt, mjukt och fint och kom i en bra vinkel. Vi tog först några porträtt på var och en och sedan gick Sara ut först på gärdsgården. Det var fint, kände direkt att det skulle bli fina bilder.

Hur var det att fota Sara och Mehrab vid Lill-Amerika bredvid lilla sandstranden nedanför slottet?

Jag ville ha några översiktsbilder där de bara utgjorde en mindre del av bilden, för att få med det mäktiga i själva platsen. Så jag bad dem att gå först och stannade nere på gräsplanen för ta de bilderna. Sedan gick jag upp och då gjorde vi några olika varianter som både fick med att de var vid havet, men jag fokuserade också på en stilla, fin kontakt mellan dem. Ja inte stilla så lång tid, de hade mycket glädje och rörelse i sig hela dagen, som hela tiden bubblade fram.

Sara Mehrab
Hade Sara och Mehrab en stor internationell släkt?

Ja verkligen, det kom vänner från Australien och släkt från Iran och andra länder. Det var fint med de äldre släktingarna som tagit sig lång väg för att vara med.

Hur många timmar brukar du vara med brudparet på bröllopsdagen?

Det är olika. Rekordet är 17 timmar, men även på 8 timmar får man ju med en hel del av det viktiga av dagen. Sedan gör jag även kortare fotograferingar, från bröllopsporträtt på en dryg timma, till vigsel och porträtt på ett par timmar och halvdagar på cirka 4 timmar. Men det bästa är tycker jag om jag är med mellan 8-12 timmar, så man verkligen kan skildra det som händer.

Brukar du sitta med vid middagsbordet?

Det har hänt vid ett par tillfällen under åren, men ofta är det bättre att sitta i ett angränsande rum där man hör vad som pågår, och fritt kan röra sig ut i rummet när något händer som bör förevigas. Brukar inte fota så mycket just när alla har mat i munnen, men talen och allt annat som händer får man ju inte missa.

Är du nervös att du ska råka radera bilder av misstag, när du fotograferar bröllop?

Nej egentligen inte. Det var mer nervöst de första åren då jag fotade med film på bröllopen, och man inte fick se resultatet på en vecka eller så.

Sara Mehrab


Brukar du göra brud- och brudgumsporträtt? Hur finner du inspiration till göra det perfekta brudporträttet?

När vi fotar porträtt på bröllopsdagen försöker jag alltid ta några enskilda bilder på både brud och brudgum. Inspirationen kommer nog mest från den som jag fotograferar och den plats vi är på och ljuset. Ljuset är så viktigt och skapar hela stämningen i bilden.

Ungefär hur många bilder knäpper du på ett bröllop?  Vilket är ditt rekord i antal bilder?

På en heldag blir det några tusen, och rekordet är nog runt 5000 stycken. Men det var ett väldigt långt bröllop, med många timmars fotografering, och jag hade även med en andrafotograf för delar av dagen.

Vad känner du för Tjolöholm?

Jag gillar platsen, med närheten till havet. Och att det finns så många fina områden med väldigt olika karaktär. Man kan både få skogskänsla, havskänsla och så mycket mer. Jag besökte Tjolöholm många gånger innan jag började fota bröllop och har alltid sett det som en pärla.

 

Sara Mehrab

 

”She looked at me with a look that, if you saw it for five seconds, would make your whole life up to that point worth living, no matter what had happened in it so far. It was not a romantic look. It was not a look of friendship. It was a look that was somehow beyond all these, beyond all the different compartments of love we have down here on earth. It was something higher, holding all those other kinds of love within itself while at the same time being much bigger than all of them.”     / Eben Alexander

 

 

Text: Kristina Andersson
Foto: Stig Albansson

Your email is never published or shared. Required fields are marked *

*

*