Tjolöholms bröllopsblogg »

TJÄNSTEFOLKETS GAMLA MATSAL SOM BARNRUM

Jul i Mamsell

På Tjolöholms slott finns det möjlighet för de allra yngsta bröllopsgästerna att vara i tjänstefolkets gamla matsal, som kallas för ”Café Mamsell”. När jag var liten kunde man gå dit och äta päronkaka på söndagar, som bröllopskoordinator Henrik Efsons farmor och slottskyrkvärd Karin Carlsson bakade, men nuförtiden fikas där mest på jul, det vill säga under julmarknaden varje år i november. I Café Mamsell så kan barnen äta bröllopsmiddagen ifall de tycker det är långtråkigt sitta med i matsalen. Från Mamsell är det sen enkelt för barnen att själva ta sig till matsalen där de andra bröllopsgästerna är. Om barnen är små så rekommenderas att någon, som kan vara som en barnflicka, är med barnen i Mamsell.

I Mamsell läggs det inför bröllopen ut madrasser och kuddar på golven. På borden ställer vi fram pennor, kritor och papper. Vi rullar även in en tv-apparat med video. De kassetter vi har är bland annat Toy Story, Alfons Åberg och Milla, Nils Karlsson Pyssling, Musse Pigg, Disneys Törnrosa, Emil i Lönnerberga, Pongo och de 101 dalmatinerna och Disneys Bernard & Bianca.

De bröllopsgäster som har spädbarn brukar ha sina barn sovande i sina vagnar i herrummet. Där kan man placera en babywatcher och ha den andra baywatchern med sig vid bordet.  I herrummet, som alltså är sekelskiftets namn på rummen som lever kvar, så kan mamman amma i lugn och ro. Där finns en mjuk röd heltäckningsmatta som är bra krypa på och man kan enkelt ta sig ner till skötbordet via en lönndörr och den lilla efterföljande vinkällartrappan. Dörren finns till höger om Hulda Schensons pastellporträtt av James Dickson. Det som är speciellt med tavlan är att hans blick följer en var man än är i rummet. Herrummet ligger också nära den stora slottshallen.

 

 

 

Your email is never published or shared. Required fields are marked *

*

*