Tjolöholms bröllopsblogg »

ROSENGÅNGEN PÅ TJOLÖHOLM

Tjolöholms Slott har under 2015 restaurerat rosengången på slottets södra sida. Rosengången är en viktig detalj i den Arts- and Craftsträdgård som omgärdar slottet. Rosengången börjar redan inne i slottet i den gång som leder fram till barnkamrarna, där är det välvda taket är målat med rosor, och L I Wahlmans tanke var att man från slottets rosengång skulle titta ut och låta blicken gå vidare till trädgårdens rosengång.

Under åren har dels de ursprungliga rosenbågarna, dels de som sattes upp i mitten på 1970-talet, givit vika för väder och vindar. De senaste åren har det också varit svårigheter att få rosorna att växa p.g.a. att träden i den närliggande Engelska parken blivit stora och tagit mycket ljus. Trädens kronor har därför glesats ut under restaureringsarbetet. Bågarna har återfått sitt ursprungliga utseende, det vill säga fristående bågar med rosor klättrande på varje båge, istället för den tunnelliknande gång som bildades när de senaste bågarna kom på plats och vildvin planterades på sidan mot Engelska parken som skydd åt rosorna.

Tillsammans med designerparet Helen och James Dooley har gången skapats och återplanterats med rosor, framtagna att klara förhållandena på platsen. Rabatterna har förstärkts med perenner. Även gräsfyrkanterna närmast muren mot havet har blivit rabatter istället för de gräsytor som fanns där förut.

 

Will Winter 2016-1125

Bågarna är målade med linolja.

Will Rose August-1864

Så här såg rosengången ut i början på förra seklet.

DOC150828-001

Och så här såg den ut i början på 1970-talet…

utomhusbilder80

Slutligen två vackra bilder tagna av fotograf Anna Roström. De visar hur hur rosengången såg ut innan renoveringen.

Lars_Wallin_smallpigart02

Bilderna är tagna dagen innan parets bröllop och klänningen är designad av Lars Wallin.

Välkomna 2016 och se hur arbetet fortskrider!

Your email is never published or shared. Required fields are marked *

*

*