Tjolöholms Trädgårdsblogg » ....en trädgårdsmästare berättar

En utsiktplats blir till.

En rhododendron som blivit planterad för ett par decennier sedan, hade fått breda ut sig lite väl mycket.

Den formligen tog över hela platsen på nästan ett oförskämt sätt!:-)

Så här kan vi ju inte ha det. Här stod ju bänkar en gång i tiden och platsen var tänkt av Wahlman att se annorlunda ut.

Sagt och gjort. Harald och Kenneth satte igång och förvandlade!

Det gick ganska snabbt att såga ner busken, och det blev ju en hel del grenar, men rhododendron utgår ju från endast några grenar från marken och buskar till sig högre upp, så att såga av den går fort, men att frakta bort grenarna tar längre tid!

Man kan ju förstå hur fantastiskt det kommer att vara att sitta där och titta ut över sjöparaden, med ryggen mot den varma muren bakom! :-)Först när tjälen går ur marken kan vi gräva upp rötterna och plana till lite bättre.

Nu ser man också tydligt det väldigt speciella med muren. Wahlmans tanke var ju att slottet och trädgården skulle övergå till naturen runt omkring på ett smygande sätt. Det skulle se ut som om slottet nästan hade kommit neddimpandes från himlen och landat mitt i naturen! Därför lät han muren sakta övergå från granit till den mörka stenen för att uppnå detta. Ser så häftigt ut! Missa inte att titta på det när ni kommer till Tjolöholm nästa gång!:-)

Så, krattat och klart! Inget mer vi kan göra för tillfället, men jag skall visa er längre fram hur fint det blev med bänken på plats!

Förresten, vi hittade en stenplatta i marken när vi krattade. Det kan vara en stödsten för muren, men det kan ju också vara ett trappsteg till en hemlig trappa…Uppföljning kommer;-)

Håll ut, snart blommar hela Tjolöholm av vårlökar! Tills dess finns det massor av annat att njuta av härute! Välkomna till oss!:-)

Eva, trädgårdsmästaren i byn.

Ps. För er som inte vet, så var Lars Israel Wahlman arkitekten som ritade både slottet och trädgården. Ds

  • Tina Nyström-Hermansson29 januari, 2013 - 06:42

    Hej Eva!
    Trevligt info från Tjoleholm! Väntar med spänning på fortsättnig!ReplyCancel

    • Eva31 januari, 2013 - 07:31

      Kul att du tycker om bloggen! Lovar att komma med en fortsättning både om utsiktplatsen, den mystiska trappan och annat spännande! //EvaReplyCancel

Your email is never published or shared. Required fields are marked *

*

*