Tjolöholms Trädgårdsblogg » ....en trädgårdsmästare berättar

Och tiden den rusar iväg…

Det är inte klokt. Nu är vi inne i november redan! Hur gick det till?

Stod och njöt häromdagen av de underbara höstfärgerna i den gamla lindallén, och dagen efter var det över! Bladen hade fallit av och nu står den där alldeles naken! Men jag ser att den väntar på våren, för nästa års bladknoppar har redan börjat svälla!:-)

Samma sak med de vackra löven på annexets vägg. Nu virvlar de omkring på marken!

Nu har vi plockat bort blommorna i våra krukor och rabatter, och satt in mest känsliga växterna i vårt fantastiskt stora (10 kvm!) växthus. Fråga mig inte hur det går till, men vi använder skohorn!:-)

Klockrankan som så tappert har blommat i sommar, trots ideliga sorkangrepp, har till sist trött lagt sig för att…dö. Tyvärr så är det bara en ettårig växt, men om inte sorken är framme, så kan den bli flera meter under en säsong!

När man stått och beundrat havsutsikten och sedan vänder sig om, så ser man något oerhört sorgligt. Vi har återigen haft påhälsning av koppartjuvar! Ev av de vackra originalhängrännorna försvann denna gången från slottet:-(  Fattar inte hur folk är funtade som kan med att göra så.

Nu håller vi utkik och övervakar våra buxbomsbuskar och murgrönor, eftersom de brukar få påhälsning så här i julkransbindartider! Övervakning pågår!

På tal om jul, så var jag och Harald och sågade granar  som skall pryda området runt och i slottet och byn från julmarknaden och framåt! Det var kungagranar och blågranar som vi hämtade från Vallda.

Här ligger de på rad och väntar på att få komma på plats!:-)

De var de 15 första granarna, nu återstår de övriga ca 30 granarna, bl.a den ståtliga granen som skall stå i stora hallen på slottet och som kläs lika vackert nu som den gjorde på familjen Dicksons tid! Dessa granar får vi som tur var levererade från en snäll leverentör som hämtar dem åt oss i sin egen skog!:-)  (Hade blivit lite tufft för oss annars;-))

De enda granarna som vi tjuvstartat med är de i armeringsjärn utanför manegen. De väntar på att bli pyntade med ljus till julmarknaden!

Till sist vill jag bara säga att, gör som den lilla campanulan som envist fortsätter att blomma trots frostnätter. Håll ut, för vi har massor av skojiga saker framför oss här på Tjolöholm!

Vi ses väl?;-)

Eva, trädgårdsmästaren i byn.

Your email is never published or shared. Required fields are marked *

*

*