Tjolöholms Trädgårdsblogg » ....en trädgårdsmästare berättar

Höst på Tjolöholm

Nu har det där fantastiska hänt som jag talat om i tidigare blogginlägg. Nu har vildvinet som hänger som lianer i tallarna på olika platser på Tjolöholm, börjar spraka i häftiga höstfärger! Fast jag ser det varje år, så fascineras jag lika mycket varje gång!:-)

Lika vackert är det med rådhusvinet på slottet och murarna!

Om ni tittar riktigt nära och lite under bladen så ser ni blommorna!!

I veckan som gick så tog jag bort sommarblommorna ur krukorna i byn. Mycket var fortfarande fint, men någon gång måste det ändå ske!

Lupinerna och fingerborgsblommorna som blommat hela sommaren, blev förpassade till nya permanenta platser i perennarabatterna!:-)Känns bra att veta att de sprider glädje även nästa år!

Nu blev det lite annan form och färg! Alunroten som jag planterade nu kommer att planteras ut även den i rabatterna, när det är dags att omvandla krukorna till jularrangemang.:-)

-Nu planterar hon sallad i krukorna. Vad käckt!- hörde jag några besökare säga till varandra när de gick förbi under tiden jag planterade:-)  Men ”salladen” är i själva verket också en alunrot! Men visst är den salladslik:-)

Uppe vid kyrkan, fick två av våra vackra ormkrukor med höstfägring pryda ingången.

Var bara tvungen att ta med denna underbara lilla skönhet! En gurkörtsbloma:-)Visst är den fantastisk!! För att verkligen se hur fin den är, är man tvungen att lägga sig ner på marken och titta underifrån. Kan tänka mig att folk undrar vad jag håller på med när jag ligger där och och njuter över hur fantastisk en liten blomma kan vara, bara man stannar upp och tar sig tid att titta efter!

Hos Elisabeth i byn, växer den här MYCKET fyllda solrosen:-)

När jag stod och tog kort på solrosen, la jag märke till hennes katsura. Vad konstigt. Både gröna och röda blad samtidigt?? Måste kollas upp!

Hittade orsaken. En rådjursbock hade varit framme och fejat sina horn på en del av grenarna! Det har gjort att de grenarna tappade sin klorofyll i bladen och fick sin höstfärg snabbare än de oskadade. Tyvärr är nog de grenarna bortom räddning. Tur att det finns några oskadade kvar:-)

I fredags hade vi besök av elever från Carl Malmsten skolan! (På bilden endast en del av dem.) De arbetar med möbeldesign.  De skall arbeta med två av oss utvalda platser i trädgården, och skapa något där som ger den platsen ett nytt värde i någon form. Det skall bli JÄTTESPÄNNANDE:-)De var en mycket trevlig och duktig grupp ungdomar, och vi har ett stort förtroende för dem. De kommer att bli toppen att få vara med i deras skapandeprocess! Jag kommer att hålla er uppdaterade:-)

Ett litet tips från mig så här i tidig hösttid! Nu är det väldigt bra att ge växterna  så kallad ”höstgödsel”. Det är gödsel som innehåller lite kväve men desto mer kalium och fosfor. Det skall man ge sina växter i trädgården nu, så hjälper man dem att avmogna inför vintern, klara kylan bättre och att sätta mer knoppar tills nästa år. Bra va!:-)Om man gödslar vår, sommar och höst, både växter och gräsmatta, så ger man dem de bästa förutsättningarna för ett bra resultat.

Njut av alla sprakande färger på bladen innan de faller av!

Eva, trädgårdsmästaren i byn.

 

Your email is never published or shared. Required fields are marked *

*

*