Tjolöholms Trädgårdsblogg » ....en trädgårdsmästare berättar

Flitig som ett bi! Det skulle man vara!

Idag var Marie-Louise och Bror Simonsson från Kungsbackatraktens biodlarförening, på besök i bikupan som står i byn!

De kom för att skatta som det heter, alltså hämta ramar som är fulla med honung, för att slunga dem och leverera burkarna till Tjolöholms slottsbutik där den säljs. Tala om härproducerat!:-)

Här ser ni ramar med honung som är färdiga att lyftas ut för att  slungas. Lite snopet för bina kanske, men de fortsätter bara att samla in mer i alla fall!

När man tagit ut en ram, så skakar man av bina på en liten ramp utanför flusteröppningen. Det är den öppningen som bina flyger in och ut genom.

Snällt vandrar de in igen i kupan!

Man sätter alltid tillbaka samma antal ramar som man tar ut. Dessa ramar är nyslungade och redan utbyggda av bina, dvs. de har byggt ut cellerna så att de kan stoppa in honungen de hämtar hem. Sätter man in en vaxkaka som inte är utbyggd, så bygger de snart ut den också, men detta sätt gör att de har lite mer kraft över till att snabbt börja samla honung igen!

Förresten! Nu kan ni själva titta hur bina flitigt springer omkring i kupan! I visningskupan som står en bit ifrån den vanliga bikupan, kan ni lyfta på locket och genom glas se hur det ser ut! Jättespännande faktiskt!:-)

För att inte störa bina i deras flygbana, så är det bra att man läser instruktionsskylten som sitter bredvid visningskupan.:-)

Den underbara sälg som stod alldeles vid bikupan, föll i våras av blåsten. Vilket var väldigt synd av många anledningar. Bl.a. så är det en viktig nektarkälla för bina tidigt på våren när den blommar, för den  ger bina välbehövlig mat efter vintervilan. Sedan så var den också väldigt vacker. Både till formen och vid blomningen.

Tänk på det om ni har sälg på tomten som ni kanske vill ta ner. Bevara den för våra bin, de har alldeles för lite sälg att söka sig till nu när det röjs i snår och utmed vägarna runt om i landet.

Ni vill väl inte vara utan er honung till teet eller smörgåsen!;-)

Visserligen fick Thomas mycket bättre havsutsikt från bänken under eken vid hans hus i byn, men jag tror nog att han också tycker att det vore bäst om den fått stå kvar! Eller?;-)

Skynda er till slottsbutiken för att köpa er en burk med honung från bina i byn!

Eva, trädgårdsmästaren i byn.

  • Thomas25 juli, 2012 - 12:13

    Klart att det vackra trädet skulle varit kvar i upprät ställning!! Och bänken under eken hade inte varit sämre plats för vila och lugn för det…den är dessutom inte ditsatt för mig, utan för sittsugna Tjolöholmsbesökare som vill njuta under en av områdets vackraste ekar :-)ReplyCancel

Your email is never published or shared. Required fields are marked *

*

*