Tjolöholms Trädgårdsblogg » ....en trädgårdsmästare berättar

Lite om ditt och datt!

Fortfarande blommar rosorna runt om i byn och på slottet. Här är det ‘Ghislaine de Féligonde’, en Rosa moschata – hybrid, som i sina olika stadier har olika färg på blommorna.

Vid grindstugan växer den här  underbara klätterrosen. Det är Rosa multiflora ‘Maria Liesa’ som växer mot muren på baksidan av grindstugan. Inte den härdigaste sorten kanske, men här har den fått en bra och skyddad plats. Vi håller tummarna!:-)

(Tänk på att det kan vara uthyrt i grindstugan när ni går förbi, så titta och njut från vägen i stället.)

Uppe vid slottet finns Kordesrosen som heter ‘Parkdirektor Riggers’. Den slänger sig över muren precis när man  kommer promenerande  fram till slottets entrésida.

De två sista rosbilderna var tagna av min goda vän Thomas Carlen!  Han är fotograf och bor i en av stugorna i byn, med en underbar trädgård! Här står han och skrävlar över hur stora hans blommor på Fallopian blir!;-)

Vid Storstugan står just nu en liten miniutställning av pelargoner! Den försöker visa att pelargoner kan ha ett mycket varierat utseende, men ändå vara pelargon!

Pelargonerna kommer att stå där i alla fall vecka 30 också.

Pelargonium gibbosum

På baksidan av Storstugan börjar äntligen örterna att växa!! Det har varit segt, både pga. att läget där inte är det optimala för örter (mer en utmaning faktiskt!), dels pga. sniglarna.

Här är det den franska dragonen som växer.

Jag var tvungen att plocka lite och ropa på vår kock Weilott, att nu får du lite fransk dragon till såsen! Det är ju så här det skall vara känner jag, att vi skördar det som behövs för stunden, så att allt skall vara så färskt som möjligt!

I örtagården, så växer det en Kransveronika också. De har kolvar till blomställning, men ibland så tycker naturen att det är mycket roligare om den får göra några nya varianter!:-)

I veckans -det blev inte som man tänkt sig- hamnar här idag denna lilla Nigellan, en vacker vit med små smala streck, som är BLÅ!

Det verkar vara en trend i år att vita blommor blir blå!:-(

Men jag måste i alla fall erkänna att jag tycker den är fin!;-)

Kom och hälsa på oss här på Tjolöholm, vi väntar på er!

Eva, trädgårdsmästaren i byn.

Your email is never published or shared. Required fields are marked *

*

*