Tjolöholms Trädgårdsblogg » ....en trädgårdsmästare berättar

December 2011

Nu är vi inne i december, säger almanackan, men inte naturen!
Känns svårt att få den där riktiga julstämningen att infinna sig när vårlökarna pressar sig upp ur jorden, rosorna blommar och gräset är grönt och frodigt!

Under november hade vi inte mycket regn, men december startade med störtskurar och orkan! Flera av våra träd ramlade och blockerade stigarna utmed lederna. Tack vare vårt goda samarbete med Tjolöholmsgruppen från Kungsbackas kommun så är de framkomliga igen. Ett stort tack till dem!
Lugnet efter julmarknaden har lagt sig och julbordsgästerna strömmar till för att njuta av vårt goda julbord. De möts av julbockarna som hälsar dem välkomna från infarten och upp till slottet. Det är så mysigt med alla ljusen nu i mörkret. Klockan fyra är det redan mörkt här, så snart får vi börja med ljusterapi för att kroppen inte skall gå i ide!
I trädgården fortsätter vi med att plantera de sista lökarna och sätta ner det vi kan i jorden eftersom det fortfarande går att gräva. Hade jag anat att vi skulle få en sådan här mild december så hade jag försökt få hit rosorna till kyrkans rosbank redan nu så att de hunnit komma igång tidigare nästa år. Skall göra ett försök att lösa det, så att vi kanske kan skaffa några av dem i alla fall, men vi får se.
Jag har i alla fall fått utökat rabatten bakom storstugan, så att jag kan sätta dit mer kryddväxter nästa år till Weilott, som hon kan använda i köket. Skall också få gjort några drivbänkar till basilikan, så att den klarar sommaren utan att bli dålig. Den är ju lite kinkig den där!
Förresten så har Maria som är ansvarig för storstugan bestämt sig för att vi skall odla majs på åkern där linet växte i sommar. Skall bli jätteroligt att se det växa och kanske njuta av till skördefesten! Sedan har hon en liten rolig idé om majsen som jag inte avslöjar nu, utan det får ni komma hit och se själva i sommar!
Annars skall vi använda tiden till att planera för nästa år. Det finns alltid mycket att göra och förbättra. Sommarblommorna skall bestämmas och beställas, nya projekt komma igång och de påbörjade avslutas. Själv skall jag fördjupa mig i trädgårdsböcker för att inspireras att göra stordåd nästa år!!
Som promenadtips kan nämnas en tur bort till mausoleet, där är presenningarna borta och muren har restaurerats. Ängeln i sin glasbur har nu en mycket vackrare syn framför sig, där hon sitter och tittar ut över havet!
Väl mött i trädgården!
Eva, trädgårdsmästaren i byn

Your email is never published or shared. Required fields are marked *

*

*