Tjolöholms Trädgårdsblogg » ....en trädgårdsmästare berättar

Dags att näta idegranarna!

Många har säkert undrat hur vi får idegranarna på sjösidan så fina i formen. Klipper vi dem? Har vi något annat knep? Svaret är, både ock!

Idegranarna planterades någon gång på 40-talet, vilken sort vet vi inte, men det är ingen pelarvariant utan en sort som växer väldigt yvigt. För att kunna få fram formen så är vi tvungna att näta buskarna och på så sätt forma dem för att sedan klippa dem. Eftersom de blåser väldigt mycket härute så blir det mer eller mindre årligen som vi behöver gå över samtliga  buskar för att näta om dem.

Oftast så lämnar vi det gamla nätet kvar när vi sätter det nya, eftersom vi har upptäckt att de håller mycket bättre då. Till glädje för alla småfåglar som gärna bygger bo inne i buskarna. Varför undrar ni? Jo, näten hindrar att kråkfåglarna norpar deras ägg/ungar!:-)

Hur går det då till? Jo, vi  klipper till ett bit nät som vi lägger runt busken, sedan så tråcklar vi ihop nätet samtidigt som vi klipper bort överflödigt nät. Tråcklar gör vi genom att vi klipper upp nätet och viker ändarna runt varandra.

 Det är ett mycket tidsödande jobb som känns i fingrarna!

I England så binder man oftast ett snöre runt buskarna för att hålla in dem, men vi tycker att det blir mycket snyggare att göra så här, eftersom man slipper ”midjorna” på det sättet.

Framåt sommaren har det nya nätet helt dolts av den nya tillväxten och då klipper vi dem jämna och fina. Allt görs för hand, inga maskiner används, eftersom resultatet blir allra bäst på det viset. Och endast det bästa är gott nog tycker vi!

Nästa gång ni står och tittar på buskarna så vet ni hemligheten med hur vi får till formen!

Väl mött i trädgården!

Eva, trädgårdsmästaren i byn

  • Wejjan24 mars, 2012 - 08:30

    Kul läsning : )ReplyCancel

  • Elisabeth Elfström24 mars, 2012 - 01:22

    Så kul och lärorikt att läsa, jag kommer att lära mig massor om trädgården. Snart kanske jag kommer och praktiserar!ReplyCancel

  • admin24 mars, 2012 - 03:00

    Du är så välkommen som trädgårdspraktikant! Säg bara till! ;-)ReplyCancel

  • […] växter som planterades efter kriget på Tjolöholm är avensbokshäcken vid grästrappsparaden, taxusbuskarna på sjöparaden och buxbomshäcken framför soluret. Förra året så tog vi dock bort […]ReplyCancel

Your email is never published or shared. Required fields are marked *

*

*