Tjolöholms Trädgårdsblogg » ....en trädgårdsmästare berättar

Äntligen är jag igång med Tjolöholms nya, riktiga trädgårdsblogg!

Här kommer jag att hålla er uppdaterade om vad som händer i trädgårdarna och i naturen. Här kan ni kommentera och undra saker som jag skall försöka svara på så gott jag kan.

Ni kommer att få följa med i vårt arbete med de nya rabatterna som skall anläggas i år, och annat spännande som händer!

Först tänkte jag ge er en snabbresumé över vad som hänt hittills i år: Vi började året med att planera fram de nya rabatterna som  skall anläggas vid slottet och i dess närhet. Skickade i februari ut offertförfrågningar på växterna, och gjorde lite provgrävningar i de blivande rabatterna,  för att vi inte skulle bli överraskade när grävaren kommer! Jag lyckades nästa gräva av telekabeln som går mellan slottet och manegen så nu vet vi i alla fall var den ligger!

Vi har servat våra maskiner och klippt färdigt den stora lindhäcken som går upp till slottet. Den är till vissa delar original från den tiden när den tidigare slottsbyggnaden fanns.

Genom åren har det planterats in olika sorter av lind, så nu består den av både skogs-, bohus- och parklind. En mycket pampig häck!

Uppe vid slottet har Harald och Kenneth förberett  för den nya häcken av ilex (järnek) som skall ersätta den gamla buxbomshäcken vid soluret.

En återkommande syssla ute på Tjolöholm är att fylla i potthål. Det kan man i princip göra varje dag ,i varje fall om det kommer regn. Känns ganska otacksamt, men ack så nödvändigt.

…………………………………………………………………………………….

På gång nu är vårlökarna, de poppar upp mer och mer för varje dag. Vid näckrosdammen håller Bitterskråpen på att utveckla sina blommor. Efter blommningen ersätts de av ett iögonfallande och prunkande bladverk, väl värt att beskåda i vår!

Vackraste blomman just nu, i varje fall i mitt tycke, är Snöklockan som finns på många ställen runt slottet. Stora bestånd finns bl. a. nedanför slottsmuren på sjösidan och vid lindhäckens början. Glöm inte att kika under kjolen…och se de oranga ståndarna och pistillen;-)

Vårhälsningar från Eva, trädgårdsmästaren i byn.

 

 

  • admin20 mars, 2012 - 07:06

    Bra jobbat Eva!!
    /ThomasReplyCancel

Your email is never published or shared. Required fields are marked *

*

*