Tjolöholms Trädgårdsblogg » ....en trädgårdsmästare berättar

Oktober 2011

Oktober = skördefest! Till helgen (8-9/10) går årets skördefest av stapeln och mycket kretsar kring det just nu. Magasinet skall iordningställas så att utställarna kan komma hit och sälja årets skörd av diverse varor. Alla grönsaksarrangemang skall planeras och byggas upp och skördedrängen (eller skördeguden som han också heter ibland) är äntligen på plats! Vi hoppas att väderguden är med oss också bara.

Jag vet att jag sa det i förra månadens blogg, men glöm inte att kika på vildvinet som klänger i träden, framför allt nere vid stranden. Snart faller bladen och skådespelet är förbi! I rosengången som går från slottets baksida ner mot stranden växer också vildvin och dahliorna blommar fortfarande i rabatten.

Det har förresten hänt en tråkig sak i trädgården, eller snarare två. Det ena är att det i år igen har varit någon och klippt väldigt mycket i den gamla fina murgrönan som växer mot muren nere på stranden. Kan vara samma person eftersom det händer vid samma tid på året varje gång och på samma plats. Känns mycket tråkigt att veta att det finns någon som inte respekterar att det som växer härute är till för att njutas av alla. Och i detta fall även av bina. I och med att det är en gammal murgröna, så har den kommit till det stadiet att den blommar och det på hösten när det inte finns så mycket annan för bina att hämta nektar från. Det är en helt underbar aktivitet där nu som vi inte vill skall försvinna. Vi behöver våra insekter!

Det andra är att vi inte vet om vi kan återplantera buxbomshäcken som vi tog bort i våras, eftersom det har spridit sig en sjukdom hos buxbomen som kallas buxbomsdöden och som är en svamp som heter cylindrocladium buxicol och som sprider sig som en löpeld runt om i landet. Våra kollegor på Sofiero är hårt drabbade, liksom många kyrkogårdar i Skåne, men även häromkring oss är många drabbade. Odlarna har bränt de plantor de odlat fram och vi vet inte om och när vi kan få fram en sort som eventuellt kan vara resistent mot sjukdomen. Vi får helt enkelt avvakta och diskutera fram ett ev. kortsiktigt alternativ eller helt enkelt tänka om och ersätta buxbomen med något helt annat. Jag lär säkert återkomma om detta i en senare blogg.

Nu till gladare saker! Jag har i dagarna planterar några grupper med Katsuror på olika platser i skogsområdena och i byträdgårdarna har jag satt några syrener och Carmencitarönnar samt ytterligare några äppelträd. Det växer så sakteliga fram små trädgårdar där borta!

Vissa rosor blommar fortfarande och strålrudbeckian lyser som stora gula solar i byn. Väl värt ett besök!

Välkomna!

Eva, trädgårdsmästaren i byn.

Your email is never published or shared. Required fields are marked *

*

*