Tjolöholms Trädgårdsblogg » ....en trädgårdsmästare berättar

November 2011

November innebär här ute på Tjolöholm, Julmarknad!

Redan första november kör vi igång med att iordningställa lokalerna som skall användas. Vi bygger bord till utställarna, scenen skall byggas, elen skall dras fram och lampor skall upp. Det skall pyntas och förberedas för försäljning av mat och ute skall ett antal granar och belysning upp, likaså inne i lokalerna.

Slottet är ju också en värld för sig som skall pyntas och göras plats för utställare och matgäster så att det blir så där magiskt!

Det är ett pyssel, där mycket planering ligger bakom, och som vi jobbar med hela året. Efter julmarknaden brukar vi vara ganska så möra. Men glada! Veckan efter går åt till att plocka undan julen, utom på slottet och i storstugan samt utegranarna, de skall glädja alla som kommer och äter julbord!

MISSA INTE DENNA UNDERBARA MARKNAD!

För övrigt så försöker vi att hinna med att få ner de sista lökarna i jorden, i år har vi satt närmare 8000 lökar. Det är mycket när man sätter dem men man inser att man behöver sätta lika många varje år ett tag framöver för att det skall bli någon effekt på detta stora område! Vi försöker att fokusera på de ställena som är mest ”publika” i första hand. Vi har också satt en del träd i år som vi fått från Munkagårdsskolan . Bland annat fick vi 3st Mammutträd (Sequoiadendron giganteum), och eftersom vi är 3 trädgårdsmästare så tog vi ett var och planterade dem på olika ställen, i storeskog, slottsskogen och på Riddaråsen. Vi har inte berättat för varandra exakt var vi satt dem utan det får bli en utmaning för oss att hitta dem! Och även för er som är ute och vandrar här. Hör gärna av er om ni ser någon! Mammutträdet är en barrväxt som växer vilt i Sierra Nevada och den äldsta uppskattar man till 3266 år och det högsta till 94,9meter!

Annat som händer är att det vi kallar för Hus7, det som ligger precis i början av byn, ut mot byvallen, håller på att renoveras. Det byggdes som en sjukstuga till att börja med, men efter Blanche Dicksons död så har det troligtvis använts som bostad. 1908 bodde där t ex en ”automobilförare”! Det skall bli roligt att försöka bygga upp en trädgård där till sommaren! Jag försöker att värna om träden som växer där så att inte rötterna skadas eller grenar bryts. Det är alltid en kamp mellan trädgårdsmästaren och byggaren!

Uppe vid slottet kommer en gräsmatta ersättas med en stor rabatt med buskar, perenner och sommarblommor att växa fram under nästa år. Den blir till vänster om stora ingången mot valvet. Vi kallar den för Riddarrabatten, eftersom Riddare Roland vakar över den!

Vi syns på julmarknaden! Tomten möter er redan vid infarten!

Eva, trädgårdsmästaren i byn!

 

 

 

Your email is never published or shared. Required fields are marked *

*

*