Tjolöholms Trädgårdsblogg » ....en trädgårdsmästare berättar

Liten blogg i sommarhettan!

Om man kommer in i Hannu Sarenströms sommarutställning, så möts man av en korg med en Ipomoea. Det tråkiga är att det är bara vi trädgårdenmästare som får se den i sagolik blomning, ni andra ser den ihopslagen…himla trist att den bara håller hov på morgonen! Men Hannu kallade den något fint och det var ”Trädgårdsmästarens hemlighet”. Hade faktiskt aldrig hört det innan! Men ni måste rusa iväg och skaffa er en själva om ni inte redan gjort det, så det inte bara förblir vår hemlighet:-)

Ni som missade Hannus underbart inspirerande  tillagning av ljuvliga såser den 22/7 inne i utställningen, får en ny chans 21/8. Missa inte detta för guds skull! Det var supergott! Och mätt blev man;-)

Just nu händer det massor i trädgården men sista tidens tropiska värme har gjort att jag bara har kraft till att ta hand om trädgården och totalt glömt att ta bilder! Typiskt mig!

Här är i alla fall en bild på krukorna uppe vid kyrkan, där har vi planterat  en vacker rödbladig oxalis ihop men pelargonen ‘L’Elegante’:-)

Lite här och var har jag satt upp lite skylta,r som ni ser när ni kommer fram till områden där det ligger nedfallna träd. Där står det varför det är så viktigt att bevara dem och inte ta bort dem eller elda upp dem. Läs gärna!

Ja kära vänner , detta var allt min varma hjärna kunnat åstadkomma. Så fort värmen ger sig lite så lovar jag att komma med bättre och tätare bloggar igen! Vi ses!

Eva, trädgårdsmästaren i byn.

 • Kerstin Brismar28 juli, 2014 - 04:10

  Det var en konstig Cobaea! För mig är det helt tydligt en Ipomoea! Men det stämmer att blommorna är snabba med att fälla ihop sig.

  Hoppas hinna med en sväng in om Tjolöholm på väg ner från Göteborg om ett par veckor. Det verkar vara en fin sommarutställning ni har!ReplyCancel

  • Eva29 juli, 2014 - 07:24

   Hej Kerstin! Visst är det en Ipomoea och inte en Cobaea! Får väl skylla på värmen! Såg det först när jag läste bloggen på hemsidan och tänkte att jag skulle berätta det i nästa blogg att jag skrev fel. Har ändrat det nu i alla fall. Däremot har vi planterat massor av Cobaeor uppe vid slottet som tyvärr är lite sena men de står i knopp i alla fall nu och blommar galet vackert på sensommaren! Problemet vi har med dem är att sorkarna toppar dem ideligen, så de får varje år en tuff start, men sedan blir de sensommarens och höstens höjdpunkt!
   Du är så välkommen att komma hit och besöka oss i sommar!
   Hälsningar Eva!ReplyCancel

 • MICKAN¸.•°`♥✿⊱╮14 augusti, 2014 - 08:03

  Det kan ju vara dags att åka och besöka er igen :)ReplyCancel

 • AQUILES ALVES DAS NEVES JUNIOR18 oktober, 2014 - 10:02

  Uderbar!. Ursäktta mig, jag inte talar svenska perfekt, Värfor jag brasilien ( BRESIL ), och jag talar portugisiska. Jag älskar Sverige.Micket vacker.ReplyCancel

Hannu,kossor och en massa perenner!

I veckan som gick var det full ös från början! Bosse, Ingemar och Keso (?) byggde sommarutställningens planteringslådor så det stod härliga till!

De är riktigt stora så det behövdes stöd för att de skulle kunna hålla jordmassorna och plast för att inte ruttna.

50 kubik jord östes i!

Hannu Sarenström kom och skapade det viktigaste i en trädgård, nämligen en kompost:-)I den planterade han pumpor krasse och lite annat!

I några av de andra bäddarna spirar nu kål och blommor i en härlig blandning! Kan knappt bärga mig tills de vuxit upp:-)

Givetvis kommer det även att prunka av perenner. Här en riktig liten goding som jag inte stött på tidigare och som redan är en favorit som jag bara måste ha!! Den heter ‘Mai Tai’ och är en nejlikrot. Kan tänka mig att den kommer att bli slutsåld på plantskolorna efter denna utställningen!

Ingemars (vår arrendator) kossor har kommit ut på sjöängarna! De var givetvis jätteglada  även om just dessa kor alltid kan vara utomhus året om fast uppe på gården. Anledningen till att de inte kommer ut på ängarna tidigare beror på att de häckande strandfåglarna måste hinna kläcka sina ägg först. Kan ju inte vara helt lätt för en sommarglad kossa att se var hon sätter klövarna:-)

Själva håller vi på att försöka få ner alla våra perenner på sina platser men mycket återstår. Svårigheten att ha så mycket perenner stående är att de kräver så mycket vatten sådana här varma dagar. Tyvärr har värmen inte hindrat sniglarna att börja ha kalas heller!

En av de nya rabatterna för året, den som den härliga vita lökrabatten varit i, skall vi börja plantera den 3/6. Veckan som kommer nu, skall vi ta bort lökarna och förbereda rabatterna för plantering. De kommer att bli så himla fina! De kommer att harmoniera med havet och himmelen:-)

Observera slottsväxthuset i bakgrunden. En pampig byggnad på 10 kvm!;-)

Även rabatterna utanför manegen kommer att bli blåa av nävor, stäppsalvior  och martorn.

Vid Storstugan är honungsrosen på gång att riktigt välla över! Börjar så smått fundera på att staga upp spaljen.

På framsidan försöker rosorna trycka sig in genom fönstren så fort de står öppna!

Och lilla ‘Dagmar Hastrup’ har börjat veckla ut sina blommor:-)

Håll nu ut ett litet tag till bara, för snart så öppnar Hannus förtrollande trädgård!

Eva, trädgårdsmästaren i byn.

 • MICKAN¸.•°`♥✿⊱╮22 augusti, 2014 - 12:30

  Det var så häftigt på utställning.
  Vilket jobb innan allt var färdigt.

  Ha en bra helg!ReplyCancel

 • MICKAN¸.•°`♥✿⊱╮25 augusti, 2014 - 03:29

  Jag var nere och smakade på det som Hannu Sarenström till-lagade. Det var så gott och vilka häftiga rabatter han gjort.

  Gick efteråt runt slottet och på gräset vid stranden såg jag en massa hål. Finns det vildsvin runt i skogarna där?
  Här hemma har vi en del av dom.

  Ha en bra dag!ReplyCancel

  • Eva28 augusti, 2014 - 08:08

   Hej! Ja vi har vildsvin, men det jag tror du sett var spår efter grävlingarna! Rikt djurliv på Tjolöholm!
   Hälsningar EvaReplyCancel

Liten uppdatering igen!

Vad vackert det är! Den bästa tiden! Det säger vi till varandra ofta nu när vi arbetar. Känner oss privilegierade som får uppleva årstidens skiftningar så påtagligt!

Uppe vid kyrkan blommar en ny bekantskap som vi prövar i år och det är tulpanen ‘Blushing girl’. Jättesöt:-)

Honungslöken (nectaroscordum siculum) är nästa på tur. Den har vi haft innan och den tycker jag är fin.

Våra vilda rosor uppe runt kyrkan börjar växa till sig nu. Sacramentorosen (R. stellata) är en av dem som trivs allra bäst, vilket var lite otippat när vi placerade den i en liten skreva i berget!

Vi håller som mest på med att plantera perenner uppe vid slottet nu. Här i en liten rabatt vid valvet. Kommer att gå i blått och silver, precis som den stora rabatten i närheten kommer att göra. Till hösten kommer vi att återplantera livets träd i mitten för att ge platsen tillbaka dess ursprungliga syfte  (det stod en ask där som arkitekt Wahlman skapade platsen runt) och kanske kan vi få igång livets vatten som en gång rann fram där!

I kilrabatten ner mot stranden har det genom åren planterats färgglada sommarblommor, till glädje för våra besökare. Nu har vi även där skapat det som Wahlman tänkte, en mer naturnära plantering så att naturen i mjuk övergång, övergår i den strikta trädgården. Precis så som arts and crafts rörelsen förespråkade.  Det kommer att bli ett annat uttryck men tusan så bra:-)

Uppe på valvet så har 2012 års plantering börjat ta sig och nu blommar bl.a. backsippan (Pulsatilla vulgaris ‘Rödklokke’)

Och i ”Riddar Roland rabatten” som planterades samtidigt börjat det bli tätt och fint också!

På vägen upp mot slottet , utmed manegens långsida, börjar det ändra färg…

och Eldtöreln har formligen exploderat i rabatten! Det var den jag hade som en fråga om ni visste vad det var i ett tidigare inlägg, då som en liten ”knopp” i marken.

Nu är den så här snygg, men jag får passa mig så den inte tar över hela rabatten!

Till sist så börjar vi plantera ut lite av sommarblommorna i de nya krukorna . Det är samma krukor vi har på hela området i byn och som vi köper på Varalöfs tunnfabrik i skåne  (www.tunnor.se)  Här de övervintrade pelargonerna, ‘Grey Lady Plymouth’ från förra året tillsammans med yttepyttesmå plantor av luktärt,(‘Matucana’)  som kommer att sprida en fantastiskt doft till de som går in i Storstugan för att äta och fika i sommar! De kommer också att vara i några av krukorna uppe vid slottet. Gud vad gott det kommer att dofta här ute på halvön då:-)

Hoppas jag lockat er tillräckligt så att ni snart kommer och besöker oss i parken!

Eva, trädgårdsmästaren i byn.

 • MICKAN¸.•°`♥✿⊱╮19 maj, 2014 - 11:35

  Vilken härlig tid vi har nu :)ReplyCancel

 • Lena Lanebäck22 juni, 2014 - 10:05

  Hej, jag undrar vad deundersköna pionerna utefter manegesidan heter.
  Vi var på besök på midsommaraftonen och kan inte glömma dem.

  Mvh/Lena o ThommieReplyCancel

  • Eva29 juli, 2014 - 07:31

   Hej Lena! Jag upptäckte plötsligt att jag inte svarat dig. Ber om ursäkt för det! Vi har två sorters pioner i den rabatten och det är ‘Duchesse de Nemours’ och ‘Bowl of Beauty’. Du får googla fram bilder på dem och se vilken det var som var din favorit! Kul att du gillade dem!
   Hälsningar EvaReplyCancel

Dags att banka trappan!

En årlig händelse hos oss i trädgården är  bankningen av grästrappan!

Trappan är unik här i Sverige och kanske också i norden, men Wahlman (som ritade trädgården) fann troligtvis inspirationen till den från England, där man kan se den i olika former i flera trädgårdar.

Lämpliga brädor letas upp, (det går åt några stycken) och sedan spänner vi våra armmuskler  och slår mot den med släggan tills trappsteget har återfått sin form igen! Dagen efter infinner sig en härlig känsla i en muskel man inte visste att man hade:-)

Nu ser man att det är en trappa igen! Det som är kvar att göra är att klippa kanten med kantsax så stegen framträder ännu tydligare.

En liten undran så här efter påsk…Kan man verkligen njuta av växter hemma hos sig själv när man tagit dem ur en kruka hos någon annan? Saknades några stycken efter påskhelgen i våra krukor. Lite trist tycker jag eftersom vi som planterar vill att det skall vara fint när våra goa’ besökare kommer hit! Ja, ja värre saker finns ju:-)

Eftersom jag inte vågar skriva mer om rabatten uppe vid slottet, hur SAGOLIKT vacker den är  ;-) så tänkte jag i stället visa de små rabatterna utanför Manegen, där håller det också på att hända saker! Just nu är det balkansippor och pärlhyacinter som pryder, men sakta breder tulpanerna ut sina blad och slår snart ut i full blom!

En kvinna vid namn, Barbara Cheney, lär ha sagt: ”Gardening, I told myself, is the most sociable of hobbies. The very nature of one’s field of activities demands an audience. No one wants to flowers to blush unseen or waste their  sweetness.” 

Vi ses!

Eva, trädgårdsmästaren i byn.

PS. I förra bloggen hade Kenneth Krabbe tagit de fina bilderna! Glömde nämna det då!

Vårmodet och lite annat!

Ville passa på att visa trädgårdens nya kläder:)

Här ser ni västen . Den har vår fina logga tryckt både fram och bak…

och här poserar Kenneth lite fräckt i jackan för att ni skall se loggan på baksidan!

I sommar,  om det blir en härlig sådan, så kanske ni får nöjet (?) att se oss i shorts ur samma serie!

Nu kan ni inte ta fel på oss i trädgården och när ni ser oss så kom gärna fram och prata!

Senaste uppdateringen på nya lökrabatten…

den börjar höja sig för varje dag och nu tar snart Klockliljan,fritillaria persica, över showen…

men pärlhyacinten är också vacker även om den är liten.

Nedan några bilder från hur det såg ut i fredags på några ställen på området.

Dagens fråga: Vad är detta? Svar i nästa blogginlägg. Tills dess får ni njuta av livet, gärna hos oss!

Eva, trädgårdsmästaren i byn