För dig som är intresserad av kultur- och naturupplevelser rekommenderar Tjolöholms Slott fler spännande besöksmål och ovanliga upplevelser. De personliga tipsen ska inspirera till små och stora äventyr i såväl storstad som landsbygd. Njut av enkla nöjen, lyxiga utflykter och utmanande strapatser – alla tips är utprovade och vi vågar utlova hög kvalitet och fascinerande natur- och kulturupplevelser!

Handla lokalproducerat

Mariebergs gårdsbutik

Fjärås är centrum för Sveriges pepparrotsodling. Här har man odlat pepparrot kommersiellt i över 100 år. Odlingstraditionerna har förts vidare från generation till generation. På vägen ut till Tjolöholms Slott finns Mariebergs gårdsbutik som säljer både färsk pepparrot och förädlade produkter. Här finns även KRAV-odlade grönsaker efter säsong samt andra lokalt odlade råvaror.

Bräutigams

Några kilometer från Tjolöholms Slott ligger det anrika konfektyrföretaget Bräutigams. I femte generationen driver Peter och Patrik Bräutigam familjetraditionerna vidare och tillverkar marsipan och choklad. För alla läckergommar rekommenderas ett besök i fabriken och butiken vid Fjärås Station.

Äta gott i anrik miljö

Storgatan 1

I hjärtat av Kungsbacka ligger denna gemytliga restaurang som både tagit vara på den gamla byggnadens atmosfär och erbjuder god husmanskost.

Blomstermåla 1904

Det vackra gamla stationshuset på Särö ligger precis vid havet, och inrymmer idag en trevlig restaurang där gästerna kan njuta av det bästa ur det klassiska svenska köket. Restaurangen har en stor uteservering och egen brygga för båtgäster.

Sevärt i Tjolöholms grannskap

Äskhults 1700-talsby

Kulturreservatet Äskhults by uppfördes under 1700-1800-talet och är väl värd ett besök! Tag gärna en promenad i de vackra fägatorna runt byn och njut av landskapet. På åkern växer åter gamla lantsorter av korn, havre, råg och lin. I hagen betar lantraser av åsbohöns, skogsfår och linderödssvin. I kaffestugan kan man avnjuta kakor och bröd bakade på gamla recept från socknen.

Fjärås bräcka

Fjärås Bräcka är en av landets förnämsta lämningar från istiden. Fjärås Bräcka är numera ett naturreservat och från krönet har man en fantastisk utsikt över området. På Naturum Fjärås Bräcka får besökaren tips om vad som händer i naturen just nu. Här finns också ett café.

Halland.se

Här hittar du hallandsupplevelser året om. Vad du än väljer är det nära till nästa upplevelse, till fri horisont, hav och skog, landsbygdens stillhet och städernas puls.

Kattegattleden

Ta dig runt Halland på cykel och njut av det vackra landskapet. Kattegattleden startar vid Helsingborg och fortsätter längs kusten hela vägen upp till Göteborg.

Levande Hus

En guide till Hallands byggnadsminnen.

Tjolöholms Slotts Sverigetips

Karin & Carl Larssons Sundborn

Lilla Hyttnäs i Sundborn, strax utanför Falun är ett världens mest avbildade konstnärshem. Redan i sin samtid fick de nya stilidealen stor spridning och inspirerade bland annat till Tjolöholms arbetarby. Carl Larsson är Sveriges mest kände Arts & Craft-arkitekt och det kommer besökare från hela världen till hans hem i Sundborn. På samma sätt som Wahlman skapade Tjolöholms olika byggnads- och trädgårdsmiljöer arbetade Carl Larsson målmedvetet med att skapa en kvalitativ miljö med hög hantverksskicklighet och stor materialäkthet.

Hallwylska museet i Stockholm

Missa inte att besöka detta makalösa palats som ritades av Isak Gustaf Clason och uppfördes 1893-98 åt greveparet von Hallwyl. I paradvåningen kan du på egen hand upptäcka greveparet von Hallwyls storslagna hem – allt från minsta knappnål till största praktmöbel finns bevarat.

Gunnebo Slott

Denna sköna 1700-talspärla med sina prunkande trädgårdar är ett måste för alla som besöker västkusten. Slottet visas regelbundet för allmänheten. Kaffehuset och butiken är öppen dagligen.

Svenska slott

För dig som är intresserad av att besöka fler slott runt om i Sverige och läsa om deras spännande historia rekommenderar vi denna sida.