Utställning på Tjolöholms Slott 14 februari-30 december 2020. 

Dresses & Decadence

2020 års stora utställning på Tjolöholms Slott tar ett kliv hundra år tillbaka i tiden, till det dekadenta och dynamiska 1920-talet. Här lyfts det spännande 20-talets glamorösa modehistoria fram, samtidigt med berättelser om livet på Tjolöholm och hur det nya moderna samhället tar form. Utställningen äger rum i slottets vackra salar och gemak på två våningar (på grund av Covid 19 ges för närvarande inte några allmänna visningar).

Besök slottet – förköp gärna din biljett

Med biljett kan du bese slottets interiörer och klädutställningen ”Dresses & Decadence – The Stylish 1920s”. Entré till slottet vuxen 130 kr, barn 5-15 år 50 kr. Förköp gärna din biljett här, för att säkerställa att du kan gå in i slottet vid önskad tidpunkt. Biljetter säljs också på plats Slottsbutiken. Biljett gäller för en timme i slottets första och andra våning under angiven tid. Antalet biljetter per timme är begränsat för att undvika trängsel. Alla guidade visningar i grupp är inställda tills vidare, och slottets tredje våning är inte öppen för besök.

Running wild

För hundra år sedan drog den vilda dansen charleston som en löpeld över världen, först spelad i Broadway-musikalen Running wild i New York. Jazzen strömmade ut grammofonerna, kvinnorna klippte sitt hår kort, fick rösträtt och erövrade ny mark. Stumfilmen och Hollywoods filmstjärnor förtrollade sin publik, radion fick sitt genombrott och bilar och resande blev allt vanligare. Efter första världskriget fanns ett behov av att släppa loss och bryta mot tidigare konventioner. Festen och maratondansen verkade aldrig ta slut.

Kläder från 1920-talet återspeglar stora sociala förändringar. Både män och kvinnor klär sig allt mer ledigt och för tiden vågat, passande för den nya moderna tiden som för första gången inte står långt från dagens mode.

Unika originalkläder

Dräkterna som ingår i utställningen kommer från en av Europas förnämsta privata vintagesamlingar. Den visar på bredden av 1920-talets mode, allt från glittriga, färgsprakande klänningar som chockerande slutade på halva vaden, till praktiska komfortabla kläder med generös vidd för kvinnor i farten både i sin nya bil, på badstranden och på skidor. För att ytterligare öka upplevelsen bjuds besökaren även på stumfilm, jazz och kanske några danssteg.

Besökaren får även en inblick i det privilegierade livet på Tjolöholm vid samma tid. På 1920-talet är det grevinnan Blanche Bonde, dotter till Blanche och James Fredrik Dickson, som bor på godset. Foton från tiden speglar bland annat ett bekymmerslöst strandliv, men i våra arkivhandlingar kan vi även se att livet och omsorgen om godset fortsatte med stor stab som skötte om både trädgård och byggnader. Blanche fyra närapå vuxna söner med sina jämnåriga vänner var flitiga besökare.

Entré 130 kr, barn 5-15 år 50 kr.