Inspirerad av drottning Elisabet och andra starka kvinnor presenterar Göteborgskonstnären Angelica Markén en färgstark samling kvinnoporträtt i Storstugan.

Så här berättar Angelica Markén själv om sina verk:

”Jag inspireras av historiens bortglömda kvinnor. Historieböckerna gapar tomma på den kvinnokraft som funnits på många gods och gårdar i Sverige. För mig är varje fiktivt porträtt i den här utställningen en bortglömd Madame ur historien. Mina damer är inte kuttersmycken och praliner. De är kloka och självständiga och bär magiska skatter. I ateljén förvandlas de till mina hovdamer och vänner. Med olja, akryl och humor låter de mig resa till en annan tid.

Min fascination för slott och historia började förmodligen när jag som åttaåring följde med min textilmamma till syateljén på en teater. Hon arbetade med en föreställning i 1700-talskontext. Jag blev förtrollad av de pampiga perukerna, klänningarna och smyckena. Målningen Gungan av Jean-Honoré Fragonard prydde föreställningens affisch, och jag tyckte allt var så otroligt vackert! Intrycken präglade mig oerhört. Det blev början på en livslång relation till svunna tiders skönhet och magi.

Jag är en äkta slottsnörd. Mina idoler är drottning Elisabet I av England och karaktären Orlando (som lever från elisabetansk era till vår samtid) i Virginia Woolfs bok Orlando. Jag älskar också modeikonen Vivienne Westwood, som mixar punkstil med klassisk skönhet.

Målningarna i min utställning har uppdraget att sammanföra brutal estetik, skönhet, historia och glädje och erbjuda eskapism från en grå vardag.”

Läs mer på www.angelicamarken.com

Kulturverksamheten på Tjolöholms Slott stöds av

Huvudlogotyp+devis PMS