I januari fylls rummen på Tjolöholms Slott av sällan skådad prakt. Då visas de Oscarbelönade dräkterna ur Hollywoodfilmen Elizabeth: The Golden Age. Utställningen Elizabeth I på Tjolöholms Slott berättar om den legendariska Tudor-drottningen som styrde 1500-talets England i hela 45 år.

Tjolöholm har flera intressanta kopplingar till tudortiden. Slottsbyggnaden är uppförd i elisabetansk stil och väggarna pryds än idag av flera porträtt med anknytning till Elizabeth I.

Tudorprakt från Hollywood

De tio filmkostymerna är resultatet av en hantverksskicklighet man sällan ser i modern tid, annat än i just film- och teaterkostym. Här finns allt från exklusiva sidenklänningar med intrikata broderier av skalbaggsskal och Swarovskikristall till tunga sammetskreationer och en magnifik rustningsklänning. Kostymerna har burits av skådespelare som Cate Blanchett, Geoffrey Rush och Clive Owen.

De magnifika dräkterna visas i samband med slottsvisningarna. Dräkterna är placerade på andra och tredje våning och tyvärr inte tillgängliga med rullstol.

Utställningen är producerad av Tjolöholms Slott i samarbete med NBC Universal i Los Angeles och Livrustkammaren i Stockholm. Foto: Erik Lernestål.

Tudorbrunch i Storstugan

Restaurang Storstugan serverar under våren en brunch med engelska 1500-tals-smaker. Bland rätterna finns till exempel soppor, lax- och fikonpaj, köttpaj, ugnsbakad skinka med aprikoser och kryddnejlika, matvetesallad, äpple-och rödkålsslaw, ugnsstekt rosmarinpotatis, samt flera olika desserter.